Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/09/2019
„Калеидоскоп културе“ спаја театар и плес: 30 година Битефа и трећи фестивал савременог плеса у Новом Саду
04/09/2019

Култни мјузикл „Коса“ имао је своје прво европско извођење у Југославији, одмах након премијере у Америци давне 1968. године. Годину дана пре тога, управо на нашем подручју, основан је један од највећих европских позоришних фестивала из ког је произашао театар. Све то захваљујући једној жени – Мири Траиловић, а тај надалеко познати театар – Битеф, ове године слави 30 рођендан.

У Новом Саду велики јубилеј биће обележен мултимедијалном изложбом „И даље у завери са позоришним духом“ у оквиру другог „Калеидоскопа културе“ која ће бити отворена 5. септембра у 19 часова у културној станици Свилара.
Револуционарно позориште, настало из Београдског интернационалног театарског фестивала – Битефа, наставило је идеју, на којој је заснован и фестивал, а то је да иде у корак са светом, уз другачију и иновативну позоришну сцену, спајањем уметника, разбијањем предрасуда и баријера.
Ауторке мултимедијалне изложбе, Весна Богуновић и Јелена Стојановић баве се питањем да ли је достигнут квалитет идеје оснивача и мисао да позориште треба да буде аутентичан одраз збивања у реалности као и да има моћ да утиче на промену свести гледалаца? Њихова инспирација родила се како из богате историје Битеф театра, тако и из великих дела Мире Траиловић.
Изложба ће бити отворена до 9. септембра, а улаз је бесплатан.

Викенд у знаку плеса – Танз Платз доводи уметнике из целог света
„Калеидоскоп културе“ овог викенда спаја позориште, визуелну уметност, али и извођачку, односно плес, јер ће отварање изложбе поводом 30 година Битеф театра бити део трећег Међународног фестивала савременог плеса Tanz Platz који почиње 5. и трајаће до 7. септембра.
Фестивал ове године доноси четири копродукције, односно представе и перформансе, а Новосађанима ће се представити како домаћи уметници, тако и плесачи и кореографи из Италије, Шпаније, Немачке, Колумбије и са Новог Зеланда.
Прва представа коју ће посетиоци имати прилике да виде биће „Not the гight leg“ режисерке Ане Поповић 6. септембра са почетком у 20 сати у позоришној сали Гимназије „Лаза Костић“. Представа поставља питање да ли је повређено извођачко тело и даље функционално извођачко тело? То је заправо аутобиографски соло перформанс Данке Секуловић, циркуске акробаткиње суочене са професионалном повредом. Исте вечери, у 21 сат, представиће се комад „Restraint / Суздржавање“, из Берлина, који долази као део селекције Аerowaves платформе најбољих 20 плесних радова у 2019.
Ауторско дело „Hyperspace / Хипер свемир“ етаблираног плесача/кореографа Џејмса Бачелора биће пред публиком последњег дана фестивала 7. септембра, такође у позоришној сали Гимназије „Лаза Костић“, у 20 сати. Бачелор истражује простор сопствености физичког тела као и простора око њега. Ово дело презентовано је широм света и заокупирало је публику на овогодишњем Бијеналу плеса у Паризу.
Након тога, у 21 сат, фестивал Tanz Platz затвориће једна од најзапаженијих младих уметница из Шпаније Нурија Гују Сагара, која је 2018. добила бројна признања за критички комад под називом „Likes / Лајкови“. Како се лајкови које добијамо на друштвеним мрежама одржавају на наше понашање и тело? Свеж поглед на присуство телесног у дигиталном добу, „Ликес“ истражује феномен обрада кореографија из музичких спотова популарне културе као и туторијале јоге на друштвеним мрежама.
Извршни продуцент фестивала је Студентски културни центар у Новом Саду, а реализује се уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, мреже Аероwавес, програма „Креативна Европа“ Европске уније, Министарства културе и информисања, Покрајинског секретаријат за културу.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Пиано цитy Нови Сад, Новосадски стрип викенд, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.