Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

28/08/2019
„Калеидоскоп културе“: Block party у четири новосадска кварта негује активизам и хип-хоп културу
28/08/2019

Нови догађај у оквиру „Калеидоскопа културе“ оживљава квартове у различитим деловима града. Block party, овог као и наредна два викенда, кроз хип-хоп културу, покреће Новосађане на Кеју, Лиману, Сајмишту, Новом насељу.

Први Block party заказан је за петак, 30. август, у 18.30 часова, а локација је двориште између улица Београдски кеј и Марка Миљанова, где ће атмосферу некадашњег Block party-ја, који је популарност стекао ’70. година у Америци, оживети хип-хоп плесачи, цртачи графита, као и специјални гост из Словачке, street-art уметник Јурај Дјуриш.

За ђускање побринуће се плесачи удружења „Groove“, за музику и читав програм дј Zupany и аниматор МC Banzae из екипе „Streetwise“, а читавој организацији Block party-ја доприноси и Удружење грађана „Кошница“, организација ПерАрт уз велику подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

„У нашој земљи људи су генерално мало информисани о хип-хоп култури. Постоје и разне предрасуде, те нам је циљ окупљања како децентрализација дешавања и упознавање наших пратилаца са различитим новосадском квартовима, тако и анимација житеља тих квартова и представљање активности путем којих млади, а и стари, на један здрав и квалитетан начин могу да проведу своје слободно време, те се повежу као заједница. Кроз активности ћемо се осврнути и на очување менталног здравља и подржати новосадски центар Срце, а такође и обележити последњи дан фестивала савременог плеса и перформанса „Покретница“ који је у току у нашем граду“ каже Весна Пашћановић, оснивач плесног удружења „Groove“.

Следећи Block party биће већ у суботу, 31. августа у 18.30 часова, у такозваном „Бронксу“ на Лиману 2, у дворишту између улица Драгише Брашована и Раваничке.

Организатори ће, кроз „Калеидоскоп“, идеју подстицања окупљања различитих новосадских локалних заједница, децентрализације културе и промоције хип-хопа као субкултуре, наставити у још два дела града:
На Сајмишту 14. септембра у 18 сати у дворишту између Булевара Ослобођења и улице Бранимира Ћосића и Новом насељу 21. септембра у дворишту између улица Партизанских база и Стевана Христића, такође у 18 часова.

Калеидоскоп културе је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.