Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

23/09/2019
„Калеидоскоп културе“: Викенд протекао у духу омладинског ангажованог театра
23/09/2019

Девет извођења, пет представа, четири средње школе, културна станица Свилара, много талентованих младих људи – то је у кратким цртама опис протеклог Фестивала омладинског ангажованог театра.

У оквиру „Калеидоскопа културе“ током два дана, 20. и 21. септембра представе су биле распоређене у Карловачкој гимназији, гимназијама „Лаза Костић“ и „Светозар Марковић“ и ШОСО „Милан Петровић“, што је било од посебног значаја за организаторе.
„Најважнији аспект фестивала је то што смо једну представу одиграли у ШОСО „Милан Петровић“ и што је фестивал био интернационалан. То је била сјајна прилика да млади из Новог Сада дебатују са вршњацима и вршњакињама из неколико ЕУ држава о важним друштвено-политичким темама и да се информишу о вредностима и проблемима Европске уније. Добар показатељ је и то што су се млади доста укључивали и учествовали у дебатама организованим након представа, а разговори су се настављали и после дебата, на ходницима школа“ рекао је Бојан Милосављевић, координатор пројекта ЕYЕ-Net у оквиру ког је реализован Фестивал омладинског ангажованог театра.


Поред четири школе, са којима је, према речима организатора, остварена сјајна сарадња, гостујуће представе су одигране и у културној станици Свилара.
Театри који су учествовали на Фестивалу омладинског ангажованог театра стигли су из Будимпеште, Вараждина, Марибора и Падове.


Значај фестивала, огледа се и у повезивању младих из Новог Сада са вршњацима из различитих европских земаља, који су се дружили, помагали једни другима око постављања представа, ишли у обилазак града, што посебно доприноси припреми за годину титуле Европске престонице културе 2021.

Фестивал је део пројекта ЕYЕ-Net (European Youth Engagement Network – Европска мрежа за ангажовање младих) одобрен и финансиран у оквиру европског програма Европа за грађане. Пројекат траје од септембра 2018. до децембра 2019. и укључује 16 партнерских организација из 5 држава: Србије, Хрватске, Словеније, Италије и Мађарске. Водећи партнер је Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.