Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/09/2019
Калеидоскоп културе: Корзо по други пут, култура на Железничкој станици, књижевност на пијаци
11/09/2019

Класична музика на булевару под ведрим небом, изложба и перформанс на Железничкој станици, књижевно јутро на Најлон пијаци – „Калеидоскоп културе“ до 30. септембра доноси нове, аутентичне догађаје који спајају програме и просторе, различите врсте уметности, као и институције културе, ваинституционалну сцену, домаће и стране уметнике и грађане.


Корзо, догађај који „изводи“ класичну музику из затворених простора и чини је доступном свима, одржава се по други пут и заказан је за суботу, 14. септембар, са симболичним почетком у 20.21 час. Саобраћајница у самом центру града, Булевар Михајла Пупина, биће затворена и претворена у својеврсну позорницу на којој ће наступити виртуози класичне музике – Војвођански симфонијски оркестар под диригентском палицом Микице Јевтића, пијанисткиња Рита Кинка и виолиниста Роберт Лакатош.
Нови Сад ће поново, на трагу светских метропола, своју најзначајнију саобраћајницу и најстарији булевар, популарни корзо са половине 20. века, посветити елитној култури. Овај догађај, што је прошле године потврдила и велика посећеност, било је око 10 хиљада људи, у великој мери показује да култура јесте начин живота, што је главна порука Калеидоскопа културе“ изјавио је на конференцији за медије директор „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић и додао да ће, у сусрет 2021. години, Корзо бити унапређенији и у продукцијском и у програмском смислу.

На Корзу ће ове године бити изведено 11 популарних композиција, међу којима су дела Чајковског, Гершвина, Дворжака и других.
„Мени је посебна част да наступам у свом родном граду, тако да ми је јако драго што ћу моћи да увеличам тај спектакуларан догађај“ рекао је један од главних извођача на предстојећем Корзу, виолиниста Роберт Лакатош.

Због Корза део Булевара Михајла Пупина биће затворен од раскрснице са улицама Жарка Зрењанина и Модене, до раскрснице са улицама Јована Ђорђевића и Пионирске. Забрана саобраћаја почиње 12. септембра у 18 часова, а завршава се 15. септембра у 20 сати.

„Калеидоскоп културе“, наредне седмице, кроз примењену и визуелну уметност, представиће два дизајна – швајцарски, један од водећих у свету и фински, који је значајан у погледу нових технологија.
Истог дана, 17. септембра биће отворене две изложбе: Изложба швајцарског дизајна „Swiss style now“ у 20.21 час у холу Железничке станице и велика изложба „Иновативни фински дизајн“ у 19.30 часова у културној станици Еђшег.
Оживљавању Железничке станице, као несвакидашњег простора за културне садржаје, поред изложбе швајцарског дизајна, допринеће и представљање пројекта „Ова зграда говори истину“ победника 14. Прашког квадријенала Филипа Јовановског који се бави проблемом јавних простора. Перформанс у оквиру тог пројекта биће изведен најпре 22. септембра у 12 сати, затим увече у 20 часова, а 23. и 24. септембра у три термина: од 12, 17 и 20 сати.

Поред Железничке станице, културни садржај, овог пута књижевност, очекује Новосађане на још једној занимљивој и ужурбаној локацији – Најлон пијаци. Књижевно јутро биће одржано 28. септембра у 7 сати ујутру. Тиме ће бити затворен традиционални 13. Просефест. Књижевно јутро још један је у низу догађаја који указује да и отворени простори, који нису првенствено намењени за културу, могу то постати и мења навику да је култура „ушушкана“ у центру града.

Програмска платформа „Калеидоскоп културе“ се успешно реализује, на велико задовољство и Градске управе, а чини ми се и свих актера који су укључени, многе организације, самостални уметници, установе културе. Градска управа за културу подржава све програме, а циљ нам је да све више установе културе имају своје активности у склопу Калеидоскопа, али и других програмских платформи. То је делом и захваљујући петогодишњим стратешким плановима које установе ових дана усвајају“ истакао је на конференцији у Градској кући члан градског већа за културу Далибор Рожић.

У оквиру „Калеидоскопа културе“ већ су одржани бројни догађаји, кроз које су се преплитале разне уметности и представили како домаћи, тако и страни уметници. Загребачка филхармонија уз култне филмове Чарлија Чаплина напунила је најпре Синагогу, потом и Парк Присаједињења. Обележен је први рођендан културне станице Еђшег, као и 30 година Битеф театра. Финале Омладинског кантауторског фестивала представило је нове наде, док је светски уметник из Италије, Фабрицио Греки, Новосађане упознао са својим обрадама песама чувених Битлса на клавиру. Покретна културна станица Караван од прошле недеље „довози“ културне садржаје у разне делове града, активирајући локалне заједнице, а са том идејом покренут је и догађај „Block party“, одржан већ два пута.
Део „Калеидоскопа културе“ били су и Фестивал уличних свирача – Градић фест, Piano city Нови Сад, Фестивал камерне музике и други.
Све о предстојећим догађајима, који се очекују до 30. септембра можете пронаћи овде

 

 

 

 

 

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.