Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/09/2019
„Калеидоскоп културе“ : Шта се крије иза врата кућа у Сремским Карловцима?
06/09/2019

Поред многобројних догађаја, „Калеидоскоп културе“ овог викенда вас води и до Сремских Карловаца. У суботу, 7. септембра, биће организована прва шетња под називом „Моја карловачка прича“ која се реализује у оквиру пројекта „Шетње кроз наслеђе“. Полазна тачка је улица Патријарха Рајачића 3 у Сремским Карловцима, а време почетка шетње у 15 часова.

„Моја карловачка прича“ пружа несвакидашњу прилику заинтересованима да кроз две приватне куће и дворишта породица Маширевић и Ауер, упознају карловачко наслеђе. Потомци ових породица, односно нови власници кућа, причаће о историјату породица, уједно говорећи и о карловачком наслеђу, уз приватне фотографије, личне предмете и анегдоте из живота. Посетиоци ће такође моћи да погледају кратке видео – записе о Сремским Карловцима, приспеле путем претходно објављеног конкурса.
„Моја карловачка прича“ пружа аутентичан угођај да кроз приватне куће карловачких становника осетимо атмосферу Карловаца, чујемо причу о његовим некадашњим и садашњим житељима и свакодневном животу, што све заједно чини занимљиво културно наслеђе.

Следећа шетња „Моја карловачка прича“ заказана је за 14. септембар такође у 15 часова у улици Патријарха Рајачића 3, а трећа шетња биће организована у октобру.

Шетње заједно реализују Друштво за неговање традиција и очување Сремских Карловаца и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у оквиру пројекта „Шетње кроз наслеђе“.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Piano city Novi Sad, Новосадски стрип викенд, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.