Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/08/2019
„Калеидоскоп културе“: Шест „Шетњи кроз наслеђе“ током септембра
29/08/2019

Нове приче о Новом Саду. Откривање мање познатог културног наслеђа града из угла Новосађана, њихових прича, сећања и личне архиве. У оквиру пројекта „Шетње кроз наслеђе“ Новосађане очекује чак шест шетњи током септембра, које су део програма овогодишњег „Калеидоскопа културе“.

Прва у низу је већ овог викенда, 1. септембра, у културној станици Еђшег (Антона Чехова 4) са почетком у 19 часова под називом „Ретроспектива урбаног баштованства Новог Сада“. То је трећа по реду шетња која Новосађанима пружа увид у то како су изгледале некадашње урбане баште и шта је то што чини данашње, кроз мултимедијалну изложбу, коју чине плакати, видео и анимирани материјал. Нарочито занимљив начин да се публика анимира јесте могућност коришћења ВР опреме која ће омогућити мало виртуелно путовање кроз урбане баште. Догађај заједно реализују Креативна индустрија Виридис и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“.

Ко су „стари“ и „нови“ Карловчани и какве приче крију њихове куће и дворишта?
Какав је мит о „старим“ и „новим“ Карловчанима и које су њихове културне разлике? То открива шетња „Моја карловачка прича“ која је заказана за 7. септембар у 15 часова, а полазна тачка је улица Патријарха Рајачића 3 у Сремским Карловцима. Карловчани отварају врата својих кућа и дворишта и откривају приче које њихови домови чувају. Домаћини ће поделити са посетиоцима лична сећања и успомене о свакодневници и животу Сремских Карловаца и његовим житељима. Шетње „Моја карловачка прича“ организује Друштво за неговање и очување традиција Сремских Карловаца у сарадњи са „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“, а предвиђена су још два термина: 14. септембра у 15 часова, место састанка је поново улица Патријарха Рајачића 3, док ће трећа шетња бити у октобру.

Завирите у Михизову кућу – Ириг открива своју историју и локалне приче
Локалне приче, легенде и историјске догађаје открива током септембра и место Ириг где ће бити организоване шетње „Повратак у будућност“. Прва од три шетње биће 21. септембра у 11 сати, а обилазак креће од Српске читаонице у Иригу. Крајња тачка шетње је кућа књижевног критичара и сценаристе Борислава Михајловића Михиза, коју ће посетиоци имати прилике да обиђу и чују приче о његовом животу. До куће, шетајући улицама Ирига, посетиоци ће се упознати са локалним причама и легендама, као и са најзанимљивијим догађајима из историје тог места. Шетње „Повратак у будућност“ заједно реализују удружење „Еустахија“ и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“, а друга и трећа шетња биће у октобру.

Филмске приче о Новом Саду


Како је Нови Сад изгледао средином прошлог века кроз око камере чланова Кино клуба? Шта о Новом Саду сазнајемо из филмског наслеђа? Тим питањима бави се друга шетња у оквиру пројекта „Киноплов“ која ће бити реализована 26. септембра у 19.30 сати. Полазна тачка је код Малог ликовног салона КЦНС (Булевар Михајла Пупина 9), а крајња књижара „Bulevar Books“ где ће бити пројекција филма. Као и у претходној шетњи Кино клуба фокус је на аматерском филмском стваралаштву и филмском наслеђу у којем је забележена и историја града. У другом издању Киноплова видећемо како је изгледао центар Новог Сада и улице око Рибље пијаце крајем ’50. година, како је изгледао центар града током ’60. и ’70. година прошлог века, тек изграђен универзитетски центар и Лимани. Кроз фрагменте из немонтираног материјала прошетаћемо низ Кеј до Официрца и Петроварадинске тврђаве. Догађај заједно реализују Кино клуб Нови Сад и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“.

Крајем месеца приче о новим просторима и архитектури
Крајем месеца фестивал сценских уметности „Импулс“ проналази нову функцију јавних склоништа и претвара их у просторе за окупљање и место стварања нових прича и идеја, а све то кроз дизајн просторних инсталација и урбаног мобилијара који ће бити израђен од дрвета.

Последњег викенда у септембру „Шетње кроз наслеђе“ посветиће пажњу архитектонском наслеђу Новог Сада, на чему ради Удружење за креативно ангажовање младих „Дом Б-612“. Нови поглед на културно богатство Новог Сада пружиће приче о значајним грађевинама кроз цртеж, фотографију, колаже.

Калеидоскоп културе је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.