Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/09/2019
„Калеидоскоп културе“: Наредне седмице две премијере у СНП-у
20/09/2019

У оквиру последње недеље „Калеидоскопа културе“ Новосађани ће имати прилике да премијерно погледају представе „Катар“ и „Смедерево 1941“ у Српском народном позоришту.

Премијера представе „Катар“, у режији Огњена Петковића, заказана је за понедељак, 23. септембар, са почетком у 20.30 часова, на Камерној сцени СНП-а.
Текст представе је настао према истоименом документарном филму који је сниман на подручју Новог Сада. Прича прати четири јунака који седе у локалној кафани и маштају о одласку у Катар и решавању свих животних проблема које ,,вуку“ још из ратних деведесетих. Њихова свакодневица сачињена је од политике, чекања, алкохола, молераја, музике, пропалих бракова и лажне наде, али они успевају да договоре одлазак у Катар. Паралелно са овом причом, представа прати и девојчицу Леу која такође проводи време у кафани, упијајући ставове свог оца и деде уз које одраста.
Представа је настала као сарадња СНП-а и удружења „Мансарда“ и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Представа посвећена глумцима који су страдали 1941.

Потресна прича о судбини новосадских глумаца који су страдали 5. јуна 1941. у великој експлозији муниције у Смедереву, као и већина становника тог града, преточена је у драмско дело „Смедерево 1941“, у режији Ане Ђорђевић.
Представа ће премијерно бити одиграна 27. септембра у 19.30 часова, на сцени Пера Добриновић СНП-а.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Piano city Нови Сад, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.