Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/09/2019
„Калеидоскоп културе“: Отворена изложба на Железничкој станици, следи перформанс победника Прашког квадријенала
19/09/2019

Перформанс „Ова зграда говори истину“ победника 14. Прашког квадријенала, најзначајније светске манифестације посвећене сценској уметности, употпуниће изложбу швајцарског дизајна „Swiss style now“ која је отворена у уторак, 17. септембра у холу Железничке станице у Новом Саду.


Од 22. до 24. септембра, перформанс Филипа Јовановског, који се бави првенствено проблемом железничке станице у Скопљу, а онда и проблемом јавних простора уопште имаће осам извођења, у сарадњи „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Битефа. У недељу, 22. септембра перформанс ће бити изведен у 12, затим увече у 20.21 час, а 23. и 24. септембра у три термина: од 12, 17 и 20.21 сати.
Железничка станица је на тај начин, уз изложбу и перформанс, претворена у дизајн павиљон, оквиру „Калеидоскопа културе“, а све до 15. октобра Новосађани ће моћи да се упознају са једним од најпознатијих праваца у дизајну, који је свој успон доживео током ’50. и ’60. година прошлог века, а и даље је омиљен међу стручњацима.


„Швајцарски стил је уствари определио шта се сматра модерним и савременим у графичком дизајну уопште. Дакле, он је почео још пре сто година, а ’50. и ’60. година је добио свој прави облик какав данас препознајемо. Он је заводљив зато што у себи има ту структуру, те мреже, грида типографског где си ти могао први пут у историји, да, у невидљивој мрежи, распоређујеш елементе графичке на плакату или каталогу или књизи по неком свом естетском нахођењу, али са идејом да то буде објективно, чисто, јасно, препознатљиво и комуникативно без икаквих декоративних елемената који су красили претходну епоху“ рекао је на отварању један од најпознатијих домаћих графичких дизајнера, Славимир Стојановић Футро.


Изложба је реализована у сарадњи „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и ПДП конференције креативних медија, која ће бити одржана од 10. до 13. октобра у културној станици Свилара (Ђорђа Рајковића 6б).
„Сматрам да је јако велика привилегија за Нови Сад да угости једну овакву изложбу. Поставка је заиста импозантна и има преко 320 експоната, ту су многобројни плакати, књиге, магазини, флајери, часописи и тако даље. Оно што је још значајније је то одакле све долази, заправо швајцарска је једна од водећих земаља, када је реч о дизајну, визуелним комуникацијама уопште“ истакла је директорка ПДП конференције, Дајана Вујаклија.


Аутори изложбе су студио „Нео Нео“, Ерик Брехбул, Ноел Леу и Александер Токиловски из Швајцарске. Биће организована и кустоска вођења, а пред крај изложбе кустоси ће бити и коаутори – студио „Нео Нео“, који стижу у октобру.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Пиано цитy Нови Сад, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.