Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

27/08/2019
„Калеидоскоп културе“: Публика и глумци заједно у перформансу „Три мигранта у чамцу“
27/08/2019

Како то изгледа када публика постане део перформанса? Када свако ко пожели може да се придружи глумцима и заједно са њима буде део интерактивне поставке?


Одговор на то даје перформанс „Три мигранта у чамцу“ који ће прво од четири заказана извођења имати 29. августа у 18 сати, на платоу културне станице Свилара, у оквиру овогодишњег „Калеидоскопа културе“.

Перформанс је замишљен као измишљено путовање три мигранта и кријумчара на гуменом чамцу који плове реком Еврос, а дијалози су базирани на популарном, комичном роману „Три мушкарца на броду“.

Публика ће имати активно учешће у перформансу јер ће један део посетилаца, до девет чланова публике, опремљених уређајима за ноћно посматрање неприметно шетати кроз простор и посматрати представу, преузимајући улогу цариника, док сцена постаје велика панорамска видео-пројекција речне обале.
Остатак публике ће, док чека да уђе и постане део перформанса, путем неколико екрана, пратити пренос вести о миграцијама, хапшењима, политичке говоре…
Перформанс се бави једним од највећих светских проблема – миграцијама, страховима људи који су приморани да напусте свој дом, њиховим реалним причама, искуствима…

„Три мигранта у чамцу“ играће се током целог викенда, а извођења су заказана за 30. и 31. август, као и 1. септембар на истом месту, такође од 18 часова.
Перформанс је дело уметника Петка Доурмана, а део је овогодишњег „Калеидоскопа културе“ у организацији Центра за културну деконтаминацију из Београда и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук покренут у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који се одржава по други пут. И ове године, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва и „Калеидоскоп“, Нови Сад постаје „град сцена“.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације могу се пронаћи на овде

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.