Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/09/2019
У оквиру „Калеидоскопа културе“ Нови Сад се придружује глобалној еколошкој акцији
18/09/2019

Нови Сад се ове године придружује глобалном покрету поводом обележавања Светског дана чишћења (World cleanup day) и то у оквиру „Калеидоскопа културе“ показујући да су култура и заједништво итекако део заштите наше околине.


У суботу, 21. септембра, од 10 до 13 часова, биће организована акција која обухвата чишћење и уређење на потезу плаже Бећарац, а централна тачка окупљања је Бици оаза иза Рекората, простор који су уредили активисти удружења „Еко курир“ прошле сезоне уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ преко пројекта „Нова места – микрогрантинг“.
Своје снаге у овој акцији, поред „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и удружења „Еко Курир“, удружили су и Новосадски волонтерски сервис, ОПЕНС 2019, ЈЦИ Нови Сад, Актив НС и позивају све Новосађане, који су вољни, да им се придруже.
„Идеја је да удруженим снагама очистимо веома прометне микролокалитете, са циљем да скренемо пажњу јавности да сви морамо више бринути и чувати околину у којој живимо и боравимо. На овај начин нова места живе и окупљају различите људе и идеје. Не постоји скривени циљ, сви чинимо окружење и сви можемо да утичемо да оно буде чисто и здраво. Обезбедили смо освежење током рада, са собом понесите добру енергију и радне рукавице“ рекао је Војислав Пркосовачки испред Новосадског волонтерског сервиса.
Информације о акцији у Новом Саду можете пронаћи и на facebook event-u

Светски дан чишћења (World cleanup day) је један од највећих цивилних покрета који уједињује 157 земаља широм планете са заједничким циљем који превазилази све националне, религиозне и културне разлике.
Идеја и прва акција је настала 2008. године у Естонији, а данас, 11 година касније, једноставна идеја је прерасла у глобални покрет.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Пиано цитy Нови Сад, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.