Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/07/2017
Кинеска четврт сачувана, дијалогом до њеног развоја
12/07/2017

Некадашњи простор фабричког комплекса „Петар Драпшин“, познатији као Кинеска четврт, тек се захваљујући победама за Европску престоницу културе 2021. и Омладинску престоницу Европе 2019. године, поново нашао у фокусу и препознат је као важна градска локација. Усвајањем Плана детаљне регулације тог простора, који је уследио после добијања ових титула, комплекс је сачуван од рушења и претварања у тржни центар или у комплекс стамбених објеката. Следећи корак који подразумева развој, односно одлуку о будућим садражајима тзв. Кинеске четврти биће донет једино кроз усвајање културе дијалога, неки су од закључака на трибини „Дијалогом до развоја кинеске четврти“ која је у организацији листа Данас и фестивала Егзит одржана на Петроварадинској тврђави.

Пројекат Youth Creative Polis, који би требало да се релизује у тзв. Кинеској четврти, био је заједнички, носећи стуб сарадње тимова који су припремали кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе и Омладинску престоницу Европе и, уједно, пресудан пројекат који је и донео те две престижне титуле, навео је Вукашин Гроздановић испред пројекта ОПЕНС.

Здравко Вулин, продуцент и један од оснивача СКЦНС Фабрика, наглашава да су управо титуле ЕПК и ОПЕНС привукле пажњу јавности на Кинеску четврт, а да ли ће се та пажња и интересовање искористити да се Кинеска четврт претвори у један заиста репрезентативан и препознатљив простор и место за све оне који се баве креативним и културним делатностима зависиће само од квалитетног дијалога који би требало да уследи и као резултат понуди најбоље решење.

Визеулени уметник Пера Мирковић, који има свој радни простор у Кинеској четврти, такође очекује заједничко решење које ће избалансирати садржаје и очување архитектонског наслеђа, са чиме се сложио и Слободан Јовић из Друштва архитеката Новог Сада (ДАНС) истакавши да је трибина добар почетак за увод у јавни дијалог о будућности Кинексе четврти. Он даље наводи да је простор Кинеске четврти сачуван од пропрадања, те да ће ДАНС наставити да се залаже за јавни архитектонски конкурс у развојној фази пројекта.

Управа за културу града Новог Сада и Фондација „Нови Сад 2021“ припремили су неколико фаза изградње дијалога о будућем развоју Кинеске четврти. Ускоро почиње истраживачки процес који предвиђа мапирање простора, анкетирање грађана, испитивање примера добре праксе трансформације индустријског наслеђа, а на сајту Фондације „Нови Сад 2021“ биће покренут онлајн формулар за давање предлога грађана.

Чињеница да је први Форум за културу одржан, како је најављено, 10. јула у Скупштини града Новог Сада наглашава спремност на преузимање следећих корака.

Форуму су присуствовали чланови Градске управе за културу, Градског већа за културу као и релевантни актери у култури града, а том приликом најављен је низ активности које ће дефинисати процес дијалога са широм јавности.

Сам процес дијалога почеће 22. августа за када ће Фондација „Нови Сад 2021“ припремити први од три Дивана – отворене разговоре са грађанима Новог Сада и стручном јавношћу. Уједно и градска Управа за културу, крајем августа и почетком септембра месеца, одржаће три седнице Форума за културу.

Резултати постигнути отвореним дијалогом, као и смернице трансформације Кинеске четврти, односно некадашњег индустријског комплекса „Петар Драпшин“ ће, како је раније најављено, бити јавно саопштени 12. септембра од стране градоначелника Новог Сада.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.