Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

23/09/2019
Књижевно јутро, две премијере у СНП-у, дечија представа, 80 година Бановине – последња недеља „Калеидоскопа културе“
23/09/2019

Књижевно јутро на Најлон пијаци, две премијере у Српском народном позоришту, перформанс на Железничкој станици, изложба поводом 80 година Бановине – то су само неки од догађаја које доноси пета, уједно и последња недеља „Калеидоскопа културе“ у Новом Саду.
Уместо књижевне вечери, „Калеидоскоп културе“ ове године доноси „Књижевно јутро“ и то на једној од најпрометнијих локација у граду, Најлон пијаци, 28. септембра у 8 часова ујутру, спајајући на тај начин несвакидашњу локацију и интересантан програм. „Књижевно јутро“ догађај је којим ће бити затворен овогодишњи, Међународни фестивал прозног стваралаштва, Просефест, а Новосађани ће тог јутра имати прилике да се друже са књижевницима Милутином Ж. Павловим, Вулетом Журићем и новинаром и писцем Ралетом Дамјановићем.

Још два дана извођења перформанса на Железничкој станици
Перформанс „Ова зграда говори истину“, који се бави проблемом јавних простора, биће изведен данас, 23. и сутра, 24. септембра у три термина од 12, 17 и 20.21 час на Железничкој станици, а публика у Новом Саду премијерно је могла да види перформанс јуче, 22. септембра, када је изведен у два термина.
У питању је пројекат победника 14. Прашког квадријенала, најзначајније светске манифестације посвећене сценској уметности, Филипа Јовановског, који је у Новом Саду представљен у оквиру сарадње „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Битефа.

Сећање на страдале глумце и бег у боље сутра – две премијере у СНП-у
Почетак и крај радне седмице у Новом Саду обележиће две премијере најстаријег позоришта у Србији.
Премијера представе „Катар“, у режији Огњена Петковића, биће вечерас, 23. септембра, са почетком у 20.30 часова, на Камерној сцени Српског народног позоришта. Прича прати четири јунака који седе у локалној кафани и маштају о одласку у Катар и решавању свих животних проблема које ,,вуку“ још из ратних деведесетих. Паралелно са овом причом, представа прати и девојчицу Леу која такође проводи време у кафани, упијајући ставове свог оца и деде уз које одраста. Представа је настала као сарадња СНП-а и удружења „Мансарда“ и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
Већ у петак, 27. септембра на сцени Пера Добриновић, премијерно ће у 19.30 сати бити одиграна представа „Смедерево 1941“. Представа, чију режију потписује Ана Ђорђевић, посвећена је глумцима који су страдали 5. јуна 1941. у великој експлозији муниције у Смедереву, као и већина становника тог града.

Обележавање 80 година од оснивања Бановине
Мултимедијалном изложбом „Банска палата у Новом Саду – приче иза приче“ биће обележено 80 година од изградње Бановинског комплекса, познатог и под именом Банска палата у Новом Саду. Изложба ће бити отворена 25. септембра у 18 сати у Архиву Војводине.
Банска палата у Новом Саду, дело једног од наших најпознатијих архитеката Драгише Брашована, заузима посебно место у историји српске архитектуре и представља један од најзначајнијих архитектонских споменика арт деко стила у нашој земљи. На изложби је радио Архив Војводине, уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Представа за најмлађе у Еђшегу


У суботу 28. септембра у 20.30 часова, биће одржана представа настала као производ луткарских радионица „Поезија папирних лутака“, у културној станици Еђшег (Антона Чехова 4). На радионицама су заједно радила деца из Новог Сада, а водили су их Шкарт колектив и песникиња Јелена Ађеловска уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. На представи ће публика имати прилике да види и чује песме, приче, цртеже, маштарије и остале сваштарије, настале на тим радионицама са децом, а део читаве презентације су и анимације трапавих луткарских грешака које причају скривене приче о нама и њима, како наводе организатори.

Затварање „Калеидоскопа културе“ уз постављање скулптуре испред Свиларе
Овогодишњи „Калеидоскоп културе“ биће затворен уз откривање скулптуре „Кју“, 29. септембра, у 19 сати, а читав програм почеће у 18.30 часова.
Скулптуру сачињену од чувеног аранђеловачког мермера, исклесала су четири уметника из три различите Европске престонице културе: Новог Сада, Ријеке и Темишвара, што представља још један вид сарадње градова и уметника.
Пројекат „Кју“ је настао као ауторска и уметничка идеја Данила Вуксановића и Луке Кулића, која је развијана у сарадњи са Удружењем грађана Подбаре Алмашани, са циљем да се подстакне пракса активног присуства савремене скулптуре у Новом Саду.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Piano city Нови Сад, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.