Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/11/2019
Која је твоја супермоћ? – НС2021 покреће нови програм у три културна простора
20/11/2019

Свако од нас има супер моћ – то је идеја водиља новог програма „Супермоћни“, који почиње 24. новембра и траје до 3. децембра, са завршницом на Међународни дан особа са инвалидитетом.
Више од 35 догађаја – изложба, радионице, перформанси, пројекције филмова, концерти и обуке промовисаће отвореност, инклузију и пре свега идеју да свако поседује таленат који треба поделити са другима.
У сарадњи 30 локалних организација, превасходно активних удружења особа са инвалидитетом, које је повезао „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ биће представљени различити таленти односно супермоћи: цртање, игра, глума, певање, ручни рад, филм, луткарство, сликање, свирање, информисаност.
Програм ће се одвијати у чак три простора за културу – културним станицама Свилара и Еђшег и новоотвореном Кутку за културу на Сланој бари.
Одређени програми говорног типа биће на знаковном језику, док ће такође поједине пројекције филмова пратити аудио дескрипција.
Програм „Супермоћни“ у културној станици Свилара (Ђорђа Рајковића 6б) отвара изложба „Тренутак у ходу и лету” у 18.30 часова која представља радове деце из ШОСО „Милан Петровић“, настале у оквиру ликовне колоније одржане у Едукативном кампу Ченеј и објекту школе на Новом насељу.

У 19 часова почиње Импро вече у оквиру ког ће заједно наступити soundbeam оркестар „Добри људи“ и новосадски реге састав Killo Killo banda. Soundbeam оркестар „Добри људи“, назван по музичком уређају на бази сензорске технологије, настоји да побољша сензибилитет заједнице према особама са инвалидитетом или ометених у развоју и већ шест година активно креира и изводи различите музичке садржаје, углавном сопствене блуз и џез импровизације или амбијенталне пасаже.

У 20 часова биће изведена монодрама „Небески диван Тоше Ачанског“, коју изводи Бојан Живановић, члан удружења грађана „Вера љубав нада“ и секције тог удружења „Театра добрих вибрација“. Представа је базирана на причи Тоше Ачанског са Салајке, који је у рат отишао као мобилисани војник Аустроугарске, и један је од многобројних српских војника који су нестали на Солунском фронту и воде се као Н.Н. на Зејтинличком војничком гробљу. 

Културна станица Еђшег (Антона Чехова 4) програм „Супермоћни“ започиње опером за децу „Пчелица Дана“ композитора Петра Јовановића, а коју организује удружење уметника „Високо Ц“ 24. новембра у 11 сати. У питању је кратка прича намењена деци узраста од 2 до 9 година. Описује један диван радни дан пчелице Дане, која скупља мед и брине се о живим бићима на цветној ливади, у чему јој помаже лептирић Шарко. Заплет настаје када се појави бумбар Беда који отме сав сакупљени мед и зароби пчелицу Дану.

„Супермоћни“ у Кутку за културу (Сентандрејски пут 106б) такође крећу 24. новембра Радионицом плетења прстима од 16 до 19 сати коју организује удружење за церебралну парализу „Сунце“ и удружење грађана „Театрило”. Пријаве за радионице су путем facebook странице Кутка за културу.

Програм „Супермоћни“ обухватиће и Обуке из основа приступачности за запослене у установама културе и организације са циљем унапређења знања из области приступачности и размене искуства о примерима добре праксе и изазовима са којима се сусрећу у погледу унапређивања приступачности у установама културе, за све потенцијалне кориснике. Пријаве за обуке су на линку и трају до 24. новембра до 16 часова. Више о Обукама можете пронаћи на сајту.

Програм „Супермоћни“ можете пронаћи и на друштвеним мрежама културне станице Свилара, културне станица ЕђшегКутак за културу.

Програм „Супермоћни“ део је програмског лука „Друга Европа“ који до 15. децембра представља другачију, мањинску, скривену, али храбру и изазивачку културну и уметничку сцену Новог Сада, иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.