Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/10/2018
Европски комесар Наврачич: све похвале за пројекат Нови Сад 2021
02/10/2018

Нови Сад је угостио једну од водећих особа у реализацији Европске године културног наслеђа, господина Тибора Наврачича, европског комесара за културу, младе, образовање, и спорт. Када први човек европске културе посети Европску престоницу културе на њеном свечаном отварању, то је велика ствар за тај град. Посета Новом Саду и директна подршка европског комесара г. Наврачича досадашњим припремама за Европску престоницу културе 2021. је утолико значајнија јер потврђује да су резултати већ видљиви и то већ  само две године од добијања престижне титуле.

Да је Нови Сад значајан на европској културној мапи сведочи чињеница да је господин Наврачич први пут борави у Новом Саду. Он се срео на састанку са доносиоцима одлука у Новом Саду и то градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, покрајинском секретарком за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драганом Милошевић, чланом Градског већа за културу Далибором Рожићем, али и председницом Управног одбора и директором фондације „Нови Сад 2021“ Тијаном Палковљевић Бугарски и Немањом Миленковићем. Досадашње резултате, пројекте који промовишу и подстичу очување богатог културног наслеђа у Новом Саду и будуће планове пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“  представио је Вук Радуловић, руководилац сектора за међународну сарадњу.

Током обраћања медијима, европски комесар Наврачич је изјавио: „То што ће Нови Сад 2021. године бити Европска престоница културе је значајно како за Србију, тако и за грађане Европске уније, зато што ће Новом Саду омогућити да макар те године буде део Европске уније и да успешно обележи све оне вредности које ЕУ сама по себи обележава. После састанка могу да потврдим да су власти на свим нивоима, као и тим Фондације, спремно стали иза овог великог пројекта. Уверили су ме да су урадили, али да и даље раде све што је у њиховој моћи како би тај пројекат спровели до краја на најбољи начин. Надам се да ћу и ја као грађанин Мађарске, земље суседа, имати прилику да уживам у програмима 2021. године која ће бити спектакуларна како за Нови Сад и Србију, тако и за Европску унију“.

 

У сусрет двогодишњици титуле Европске престонице културе, Фондација „Нови Сад 2021“ организовала је конференцију „Европи у наслеђе“ којом се прикључује паневропској иницијативи обележавања године културног наслеђа.

Дводневна конференција угостиће и Снешку Квадфлих-Михаиловић, генералну секретарку организације „Европа Ностра“, водеће организације која промовише културно и природно наслеђе Европе и која важи за „глас свих оних који верују да је културно наслеђе основа економије, друштва, културе, животне средине и добробити за будућност Европе“.

 

Наредне три године обележиће шест градова из окружења који ће носити титулу европске престонице културе: Матера и Пловдив 2019, Ријека 2020. и Темишвар, Елефсина и Нови Сад 2021. године. Одлуком да ова два висока ЕУ представника посете исклучиво Нови Сад потврда су подршке успешном и добром рада на имплементацији пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.