Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

16/04/2019
Концерт Александра Саше Петровића и оркестра АКУД УНС „Соња Маринковић“ у уторак у Еђшегу
16/04/2019

Наредне недеље, културна станица Еђшег биће место у ком ће Новосађани моћи да уживају у импресивном тенору првака Опере Српског народног позоришта Александра Саше Петровића.

Познати оперски певач ће у уторак, 23. априла од 20 сати наступити са великим народним оркестром Академског културно–уметничког друштва Универзитета у Новом Саду „Соња Маринковић“ у културној станици Еђшег. Репертоар ће представљати изванредан спој етно и класичне музике, чијем ће извођењу свакако допринети акустичност велике дворане.

У тражењу уметничког индентитета, Александар Саша Петровић, музичка знања је стицао на више фронтова. Након завршене Академије уметности у Новом Саду његова певачка каријера кренула је узлазном путањом. У Српском народном позоришту дебитовао је улогом Алфреда у Штраусовој оперети „Слепи миш“. Такође, његови сами почеци везују се и за учешће на неколико међународних певачких такмичења када је ушао у финални избор као што су „Трајан Грозавеску“ у Румунији, „Белканто“ у Ријеци, као и „Франциско Вињас“ у Шпанији.
Остварио је наступе с Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије, Војвођанским симфоничарима, Симфонијским оркестром ХНК из Сплита, Хором и оркестром Сарајевске опере, Симфонијским оркестром Хрватске радио–телевизије , Сарајевском филхармонијом, ансамблом Љубљанске опере.

Са њим ће, концерт увеличати и један од најпознатијих и најпризнатијих оркестара у Новом Саду, оркестар Академског културно–уметничког друштва Универзитета у Новом Саду „Соња Маринковић“ који је основан 1962. Његовом формирању претходиле су бројне и веома богате активности студената зачете још 1954. године. Из тог периода потиче велики број имена од значаја за тадашње југословенско културно стваралаштво. Од самих почетака рада Друштво је ангажовало најугледније стручњаке из поједних области стваралаштва у Новом Саду, а касније оформило и сопствену кадровску базу из које потиче већина данашњих уметничких руководилаца.

Карте се могу купити на Gigs Tix продајним местима.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.