Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/05/2015
Конференција „Креативна економија и развој 2021“
19/05/2015

У уторак, 19. маја 2015. године, са почетком од 10 часова, у просторијама новосадског Културног центра је одржан први дан конференције Креативна економија и развој 2021. Конференција под називом „Креативна економија и развој 2021“ почела је са темом „Култура као покретач економског развоја“ а о њој су говорили Члан градског већа за привреду Горан Сечујски, Десанка Јовичић из службе за локално економски развој општине Беочин, Милица Врачарић из Регионалне агенције за развој малих и средњих предузећа и Иванка Тасић из Туристиче агенције „Панакомп“.

Конференцију је својим говором отворио председник организационог одбора „Нови Сад 2021“ др Андреј Фајгељ, који се успутно осврнуо на недовољну информисаност суграђана о читавом пројекту. Фајгељ је напоменуо да кандидатура Новог Сада са собом повлачи и социјално економски развој града, те да у себе укључује пуно шире референце од саме културе. – Зато је ово пројекат у коме треба да учествује сваки појединац, али са тежњом унапређења самог пројекта. Једини и највећи победник, примарно мора бити сам Нови Сад – рекао је Фајгељ.

Примарни циљ овог пројекта је солидарност са напорима града Новог Сада, у настојањима да освоји кандидатуру за Европску престоницу културе 2021. године. Поред тога конференција ће отворити, али и дати одговоре на многа занимљива и интригантна питања у вези саме кандидатуре и њеног значаја. Културни центар Новог Сада и даље истрајава у идеји да се прогрес и модернизација друштва могу вршити искључиво заједничким напорима.

Виђење читавог догађаја дао је и члан Градског већа за привреду Горан Сечујски који је на прави начин препознао значај ове конференције, као и великих напора који су уложени у читаву промоцију догађаја. Он верује како се улагање у културу, увек повољно манифестује и на економском плану, као и да култура увек ствара и позитиван имиџ града, који се у њеном контексту спомиње.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.