Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/04/2019
Отворен позив за међународни програм „Tandem Cultural Capitals”
15/04/2019

Организација „Тандем за културу“ у сарадњи са седам Европских престоница културе, укључујући и Фондацију „Нови Сад 2021“, отворила је конкурс „Tandem Cultural Capitals” за све професионалце у области културе, културне менаџере, слободне уметнике, непрофитне организације, асоцијације, студентне, установе културе са идејом упознавања, сарадње, размене искустава, развоја културних садржаја и нових, европских пројеката.

Напредовање у послу, повезивање са другим колегама, нове идеје, покретање заједничких културно-уметничких пројекта, неке су од идеја програма „Tandem Cultural Capitals”, партнерског пројекта седам бивших или будућих Европских престоница културе, Леуварден (Холандија), Галвеј (Ирска), Ријека (Хрватска), Елефсина (Грчка), Каунас (Литванија), Веспрем (Мађарска) и Нови Сад (Србија), у оквиру ког је локални носилац пројекта Фондација „Нови Сад 2021”.

Рок за пријаву је 28. април 2019. а заинтересовани то могу да учине путем линка: https://www.tandemforculture.org/  

Кроз напредовање културних организација, установа, асоцијација, њихови представници доприносе својим градовима, односно Европским престоницама културе, што је такође један од циљева пројекта, који ће бити реализован у три фазе у периоду од јуна до новембра 2019.
„Тандем партнерски форум” односно први састанак и радионице, на којима ће бити обрађени начини умрежавања, као и релеватна питања о Европским престоницама културе и њиховој културној сцени, биће одржани од 10. до 14. јула у Ријеци, када ће, међу изабранима на конкурсу, бити одређени „Тандем” партнери, који ће заједно радити на идејама за пројекте, који ће имати европску димензију.
Од јуна до новембра „Тандем” партнери имаће задатак да одаберу неколико дана у оквиру којих ће угостити једни друге у својим градовима, односно Европским престоницама културе, да би се од 19. до 22. новембра сви поново састали у Леувардену и презентовали резултате посета, као и идеје за нове, заједничке пројекте. Након тога, искуства са “Тандем партнерског форума” учесници ће имати прилике да презентују у својим градовима.

Фондација „Нови Сад 2021“ позива све уметнике и културне раднике да се пријаве за овај конкурс и да заједно са колегама из других Европских престоница културе допринесу развоју квалитетних уметничких пројеката којима ће се градови представити као центри европске културе.

„Tandem Cultural Capitals” програм од 2011. нуди културне садржаје, идеје и прилику за прекограничне сарадње на европским пројектима у области културе, а тренутно у оквиру њега сарађује око 350 европских културних менаџера, који заједно раде на културно-уметничким пројектима.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.