Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

09/05/2024
Конкурс за подршку младим уметницима „ДОЛАЗИМО!“
09/05/2024

Мрежа културних станица као легат Европске престонице културе са фокусом на Омладинску културну станицу ОПЕНС и Омладински савез удружења ОПЕНС расписали су конкурс за подршку младим уметницима под називом „ДОЛАЗИМО!“.

Идеја конкурса је настала као продукт жеље да се светла упере ка уметницима који до сада нису имали прилику да стекну своје место на градској уметничкој сцени, а да се уз то осветле и нека важна питања која се тичу самог положаја младих стваралаца, кроз подкаст серијал.

Назив „ДОЛАЗИМО!“ обједињује све аспекте наше идеје да се конкурс фокусира на младе уметнике који до сада нису имали шансу да буду видљиви на градској уметничкој сцени или су им те прилике биле ретко пружане. Будући да је у пројекат укључена Мрежа културних станице, ваш долазак представља могућност приказивања ваше уметности у некој од културних станица, исто тако може симболично да представља следећу станицу вашег стваралаштва. Учешће у подкасту је још једна од станица коју ћете посетити приликом путовања кроз овај процес. С обзиром на то да је акценат на младим уметницима уз подршку обезбеђену конкурсом, млади ће путем медија какав је подкаст, добити и неопходан јавни простор да говоре о свом стваралаштву, потенцијалним изазовима и, генерално, положају младих уметника данас.

Јавни конкурс је намењен физичким лицима старости од 18 до 30 година. Право учешћа на конкурсу имају појединци или група, без обзира на студентски и пословни статус, који живе и/или раде на територији општине Нови Сад.
Средства обезбеђена овим конкурсом износе укупно 500.000 динара нето:
10 награђених учесника од по 50. 000 динара.

Јавни конкурс се расписује поводом финансирања/реализације програма у просторима културних станица, с акцентом на Омладинску културну станицу ОПЕНС.

Имајући у виду да је Град Нови Сад постао поносни члан УНЕСКО мреже креативних градова, као једини град у овом делу Европе у категорији нових и дигиталних уметности (Media Arts) овогодишњи конкурс биће посвећен креативном и уметничком изразу младих у областима обухваћеним овом категоријом. Медијска уметност подразумева све жанрове и форме које користе електронске медије и нове технологије (аналогне и дигиталне) да би прошириле доживљај уметности кроз различите уметничке дисциплина.

Медијска уметност укључује уметничка дела дизајнирана и изведена путем нових технологија која обухватају:

 • Виртуелну уметност
 • Компјутерску графику и компјутерску анимацију
 • Дигиталну уметност
 • Интерактивну уметност
 • Уметност звука
 • Видео игре
 • Роботику
 • Филм и телевизију; радио, аудио и видео уметност
 • Интернет
 • Интерактивне и мобилне технологије
 • Мултимедијалну уметност
 • Имерсивну уметност
 • Вештачку интелигенцију

Апликанти су позвани да своје пројекте реализују кроз неку од горенаведених врста израза и уметничких дисциплина.

Трајање конкурса је од 20. априла до 20. маја 2024. године.

Више о конкурсу као и начину пријаве погледајте на линку ОВДЕ.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.