Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Корисне информације

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „НЕУТРАЛНО“

Дијалог о новим културним просторима

9. и 10. мај 2018.

Нови Сад

 

О Новом Саду

Нови Сад је главни град покрајине Војводине, други највећи град у Србији, a од октобра 2016. године носи и титулу Европске престонице културе 2021. године.

Препознатљив и јединствен, Нови Сад деценијама уназад негује мултикултуралност (у Новом Саду живи 26 националних мањина), уметност, знање и културу.

Најважније компететивне предности Новог Сада су изузетан географски положај на средњем току Дунава, близина Фрушке Горе и  чињеница да је значајан привредни, управни и културни центар региона.

У епохи просвећености и модернизма средиште српске културе и стваралаштва, са Матицом српском као најстаријом српском културном и научном институцијом, Нови Сад је данас модеран, универзитетски, културни, туристички, научни, политички и административни центар. Град музеја, галерија и позоришта, традицијом богат фестивалски град међународног значаја.

 

Студио „М“

Студио „М“ је студио и концертна дворана – један од симбола Новог Сада. Изградња зграде, чија је идеја да најпре буде велики студио Радио Новог Сада, започела је 1959. године, а званично је отворена 1965. године.

Акустика коју овај простор поседује једна је од најважнијих карактеристика што је утицало на то да се управо у Студију „М“ одржи велики број концерата различитих стилова, домаћих и интернационалних класичних и алтернативних музичких састава.

 

Практичне информације

 

Шта посетити у Новом Саду? Који су омиљени кафићи Новосађана? Где се најбоље једе у граду? Који смештај препоручујемо?

На сва ова питања, одговоре нуди званични сајт Туристичке организације Града Новог Сада.

Градски превоз

Иако је у Новом Саду све, малтене, на дохват руке, и радо препоручујемо шетњу, за оне који журе, припремили смо и информације о мрежи градских аутобуских линија, такси службама и rent-a-car услугама.

Више инфо овде.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.