Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/09/2019
Корзо – Нови Сад због културе зауставио булевар у самом центру
15/09/2019

Нови Сад је синоћ, налик европским престоницама, зауставио саобраћај у једном од најпрометнијих булевара због културе. Корзо је поново извео Новосађане, у духу 20. година, прошлог века, који су уживали у скоро двосатном концерту класичне музике под ведрим небом, чиме су обрисане границе елитне културе.


Војвођански симфонијски оркестар под диригентском палицом Микице Јевтића отворио је концерт Дворжаковим „Карневалом“ а на бини им се након тога придружио виолиниста Роберт Лакатош, који је извео две композиције Пабла де Сарастеа и Камија Сен Санса.
Мислим да је овај концепт извођења класичне музике на отвореном сјајна идеја да се приближимо широј публици, као и млађој популацији тако да мислим да је ово одлична прилика јер овако свако може да ужива у концерту“ рекао је Лакатош.


Пијанисткиња Рита Кинка одушевила је публику извођењем „Рапсодије у плавом“ Џорџа Гершвина уз пратњу Војвођанског симфонијског оркестра. Кинка је пре наступа истакла да је концерт обострано задовољство и публике и музичара да под ведрим небом, у центру Новог Сада уживају у нечему лепом и занимљивом.
„Овај догађај је најава године титуле Европске престонице културе и мислим да треба да буде још оваких догађаја, и пре и после те 2021. да не буде само та година круна свега, а после тога потоп, него да иде даље и да људи почну да цене културу и да знају шта се дешава, јер до сада се дешавало да људи нису били довољно обавештени о неком дешавању. За некога ко први пут слуша концерт класичне музике, ово је одлично јер изводимо дела познатих композитора, што може бити пелцер за младе, а старији да виде да постоји неки други начин изражавања, а не само у концертним дворанама“ рекла је Кинка.


Корзо је један од кључних догађаја програмског лука „Калеидоскопа културе“ који је почео 24. августа и трајаће до 30. септембра, а обухвата преко 400 догађаја, на 80 локација.
„На неки начин са овим концертом подижемо капацитете, не само развоја публике, већ показујемо да је Нови Сад један од ретких градова, који овако једну важну саобраћајницу може да подреди култури, јер када кажемо да ли је један град европска престоница културе, то не значи да треба да га доживљавамо као Беч, Париз, Лондон, који то већ јесу. Титулу европске престонице културе носе они градови који то желе да буду. Тај Корзо који носи извођачку музику, заправо је једно од пет идентитетских места „Калеидоскопа културе“. Ове године смо већ започели са Подграђем, обележили архитектуру, затим смо имали причу са Чарлијем Чаплином и Загребачком филхармонијом и обележили визуелну уметност, а сада извођачка на један леп и спектакуларан начин“ истакао је директор „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић.


Следећи кључан догађај је већ у уторак, 17. септембра кад ће у Новом Саду на две локације бити отворене две велике изложбе дизајна.
Железничку станицу оживеће изложба швајцарског дизајна „Swiss style now“ која ће симболично бити отворена у 20.21 час и трајаће до 15. октобра. У оквиру изложбе Новосађанима ће бити представљен и пројекат „Ова зграда говори истину“ победника 14. Прашког квадријенала Филипа Јовановског који се бави проблемом јавних простора. Перформанс у оквиру тог пројекта биће изведен најпре 22. септембра у 12 сати, затим увече у 20 часова, а 23. и 24. септембра у три термина: од 12, 17 и 20 сати.
Велику изложбу „Иновативни фински дизајн“ свечано ће отворити амбасадор Републике Финске Кимо Лахдевирта, 17. септембра у 13 сати у културној станици Еђшег, а публика ће моћи да је види све до 22. септембра.
Све информације можете пронаћи овде.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.