Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

13/09/2018
Калеидоскоп културе: Корзо се враћа у Нови Сад
13/09/2018

По угледу на Париз, Беч, Лондон, Берлин и друге метрополе, али и градове европске престонице културе, Нови Сад оживљава једну од култних градских улица.

У суботу 15. септембра Булевар Михајла Пупина, некадашњи корзо, постаје место за „Корзо“ – велики концерт Војвођанског симфонијског оркестра и стипендиста Фонда за унапређење вокалне уметности младих „Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић – Калин“.

Центром Новог Сада чуће се најпознатије композиције Моцарта, Вердија, Чајковског, Росинија, Шостаковича, Пучинија у извођењу врхунских новосадских музичара. Репертоар ће започети Бизеовом „Кармен“ – својеврсном увертиром на коју ће се касније низати арије и валцери. Уз уживање у раскошним звуцима бисера симфонијске музике и најлепшим оперским аријама, Новосађани који одлуче да ово суботње вече проведу на „Корзу“ имаће прилику да управо ту, на некадашњем корзу, осете дух старог Новог Сада и кроз изложбу олдтајмер аутомобила који ће бити паркирани дуж булевара.

Директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић истиче:

„Новосађани су словили у прошлости за грађане српске Атине, а 2021. године биће домаћини Европске престонице културе. На речима то лепо звучи, али само на делима се доказује колико нам је културна важна. Толико важна, да су Новосађани спремни да једну од најзначајнијих саобраћајница у граду подреде једном Моцарту, Чајковском, Вердију, Бизеу, Шостаковичу, Росинију и другим великанима класичне музике. То не може сваки град, само онај у коме влада уверење да је култура начин живота. Нови Сад то све више живи.“

Повод концерта је обележавања јубилеја, 40 година од оснивања Фонда за унапређење вокалне уметности младих, а догађај ће уједно означити и завршетак овогодишњег фестивала „НЕО“, који се реализује у оквиру платформе „Калеидоскоп културе“ Фондације „Нови Сад 2021“.

Како је идеја Калеидоскопа културе да креирањем културе заједништва унапреди културни живот града, у Нови Сад ће овим догађајем показати једно ново лице културе. По угледу на сличне догађаје великих размера какве смо до сада виђали у европским метрополама, бићемо сведоци јединственом концепту концерта „под звездама“.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.