Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Кошице – резиденцијални програм за визуелног уметника

Фондација Нови Сад 2021 у оквиру програма за резиденције уметника и професионалаца у култури Plants AiR, а у сарадњи са организацијом KAIR из Кошица у Словачкој уз подршку Уметничког савета Словачке објављује

 

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ

 

за селекцију визуелног уметника који ће бити упућен на уметнички резиденцијални програм у Кошицама (Словачка) у трајању од приближно два месеца у временском раздобљу од 1.05. до 30.06.2018. године

 

Од кандидата се очекује да испуне следеће услове:

 1. да су пунолетни држављани Републике Србије;
 2. да имају пребивалиште на територији града Новог Сада и партнерских општина из Зоне 021 (Сремски Карловци, Беочин, Ириг);
 3. да се баве визуелном уметношћу;
 4. да течно говоре енглески језик;
 5. да нису изабрани у ранијем периоду за неки од резиденцијалних програма у организацији Фондације.

 

Сви заинтересовани кандидати треба да пошаљу следећу документацију:

 1. биографију на енглеском језику у којој наводе професионално уметничко искуство, најзначајније изложбе, сарадње, претходне резиденције и друго;
 2. мотивационо писмо на енглеском језику у којем објашњавају разлоге интересовања за учешће на конкурсу и потврђују испуњеност услова конкурса;
 3. потврду о знању енглеског језика;
 4. очитану личну карту ради доказивања пребивалишта.

Наведену документацију потребно је послати на имејл: plantsair@ns2021.rs са назнаком „Резиденцијални програм Кошице I“ најкасније до 14.03.2018. године у поноћ.

 

Кандидати ће бити оцењени на основу следећих критеријума:

 • претходни уметнички рад у области визуелне уметности;
 • познавање енглеског језика;
 • учешће на међународним културно-уметничким програмима (навести у биографији).

 

Потенцијални кандидати треба да буду отворени за рад са локалним уметницима и спремни да раде на пројекту везаном за одређено место које одражава атмосферу града.

Одабраном резиденту биће покривени трошкови пута, обезбеђен смештај и хонорар/per diem.

Резиденција траје од 1.05. до 30.06.2018. године. Обавезе резидента су да за време резидента, као и концепт резиденције, биће договорени у сарадњи са организацијом домаћином. 

Са сва додатна питања у вези са конкурсом можете писати на имејл: plantsair@ns2021.rs.

 

Одлуку Управног одбора о учешћу на јавном конкурсу можете пронаћи на следећем линку.

Одлуку Управног одбора о образовању конкурсне комисије можете пронаћи на следећем линку.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.