Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

30/09/2019
Нови Сад приказао културу као начин живота: Завршен други „Калеидоскоп културе“
30/09/2019

Откривањем скулптуре на платоу културне станице Свилара завршен је овогодишњи „Калеидоскоп културе“.


Постављањем уметничког дела које су исклесали уметници из три Европске престонице културе: Новог Сада, Ријеке и Темишвара, идеја је да се додатно подстакне стварање новог културног кварта у једном од најстаријих делова Новог Сада – Алмашком крају.
Скулптура је исклесана од чувеног српског мермера из Аранђеловца, захваљујући сарадњи „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Смотре уметности „Мермер и звуци“. 
 „Овом скулптуром желели смо да укажемо на недостатак савремене скулптуре у јавном простору и да покажемо да простор Новог Сада није само наш, већ да је он отворен и за друге уметнике из других култура, да заједно можемо да га користимо и обликујемо“ рекао је поводом откривања скулптуре Лука Кулић, који је заједно са Данилом Вуксановићем и уметницима из Хрватске и Румуније, Љубом Де Карином и Ћипријаном Хопиртеаном радио на скулптури. У томе лежи и метафора читавог „Калеидоскопа културе“ а то је повезивање процеса, простора и програма, као и локалног, са националним и европским.


„Скулптуром испред културне станице Свилара Алмашки крај се све више позиционира као један од препознатљивих културних простора нашег града. Заједно са уређењем Подграђа, Креативним полисом, Еђшегом и будућим културним станицама широм града, Нови Сад се у просторном смислу на најбољи могући начин припрема за 2021. годину као будућа Европска престоница културе. Повезујући просторе и програме, „Калеидоскоп“ их својим различитим уметничким жанровима додатно оплемењује обликујући град у сцену у којој је „култура начин живота“ изјавио је директор „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић.
„Калеидоскоп културе“ ове године обухватио је 400 програма, на око од 80 локација, а идеја самог програмског лука истакнута је кроз пет идентитеских места, на којима су се преплитале и надопуњавале различите уметности. Међу тих пет локација била је Најлон пијаца, на којој је фокус била књижевност у оквиру Књижевног јутра, уз Милутина Ж. Павлова и Вулета Журића, који су читали одломке из својих романа.

„Новосадска капија“ покренула је питање архитектуре на самом почетку „Калеидоскопа“ у Подграђу Петроварадинске тврђаве, чиме је скренута пажња на један од најважнијих инфраструктурних пројеката у припреми Новог Сада за 2021. годину. Уследила је „Филмхармонија“ која је спојила филм и музику, Чарлија Чаплина и Загребачку филхармонију и то у Парку присаједињења, затим „Корзо“ специфичан концерт класичне музике на отвореном, догађај због ког је Нови Сад затворио једну од главних саобраћајница.

Железничка станица оживљена је кроз извођачку и визуелну уметност, изложбом швајцарског дизајна „Swiss style now“ и перформансом победника 14. Прашког квадријенала „Ова зграда говори истину“, који је имао осам извођења, три дана заредом.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.