Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/07/2017
Култтура: открива ново и преиспитује познато
04/07/2017

Први број часописа Култтура:, који представља део истоимене мултимедијалне платформе, од данас је бесплатно доступан Новосађанима, а тим поводом одржана је и презентација у Галерији Матице српске.

Главна и одговорна уредница Култтуре: Наташа Гвозденовић каже да је часопис замишљен као веома отворена, флекисбилна форма која ће уз различите сараднике и саговорнике и кроз разноврсне приступе настојати да открије ново и преиспита познато.

– У првом броју часописа Култтура: у фокусу су визулени уметници Петар Мирковић и Тадија Јанчић, који су афирмисани на европској, односно светској сцени савремене визуелне уметности, а имају своје атељее у тзв. Кинеској четврти која, као будући Yоутх Цреативе Полис, представља једну од главних окосница у пројекту „Нови Сад 2021“ – изјавила је главна уредница Наташа Гвозденовић.

Часопис Култтура: је персонификација пројекта и у потпуности се уклапа у концепт „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Наиме, како истиче директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић, Култтура: носи вредности партиципативности јер у припреми и реализацији учествује велики број људи; демократичности јер су већ у првом броју представљени неки уметници који су у Новом Саду готово непознати, а успешно се представљају на светској културној и уметничкој сцени; и транспарентности јер је пројекат потпуно отворен.

– Оно што је, такође, веома значајно је да је пројекат Култтура: платформа која има информативан карактер кроз обавештавање шта се дешава у Новом Саду на пољу културе и уметности, затим и едукативни карактер пошто суграђани имају јединствену прилику да сазнају нешто ново, као што је случај већ у овом првом броју. Верујем и да ће заживети и један потпуно нов уметнички концепт који ће, кроз органски процес, као и пројекат Европска престоница културе, сазрети до 2021. године – казао је Миленковић. 

Часопис Култтура: штампа се једном месечно у тиражу од 10.000 комада и биће дељен Новосађанима бесплатно у свим градским институцијама културе, а у плану је да се часопис може пронаћи и у Београду. Продукцију и дистрибуцију часописа Култтура: реализује агенција Кућа ЧуварКућа, институционални партнер је Културни центар Новог Сада, а подршку пројекту дао je бренд ИДЕА.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.