Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/07/2014
Култура, Дунав и Ајнштајн повезују Нови Сад и Улм
01/07/2014

 

foto KZNПотенцијали Новог Сада да постане Европска престоница културе биће представљени на Донауфесту у Улму / Новом Улму.

Четврт милиона посетилаца овог водећег међународног догађаја, који се одржава од 1998. године, по први пут ће добити прилику да посете и павиљон Новог Сада.

Под слоганом „Нови Сад – отворен град” биће представљене различите националне заједнице, културне установе и фестивали Новог Сада као и залагања града да постане Европска престоница културе.

Посебно изненађење биће тродимензионални модел луле Алберта Ајнштајна урађен специјално за ову прилику да би истакао повезаност Улма и Новог Сада.

„Ми имамо велике потенцијале, али они често остају неискоришћени и скривени. Као она огромна енергија у материји коју је Ајнштајн открио и изразио формулом E=mc2. Ми желимо да ослободимо енергију Новог Сада и покажемо је свету”, рекао је др Андреј Фајгељ, директор Културног центра Новог Сада.

Овај јединствени експонат је до сада био доступан само по специјалном захтеву у Музеју Новог Сада, а након премијерног приказивања у Улму биће доступан свима путем сајта Бројчане баштине Новог Сада (bbns.rs). Ради се о једном од првих примера 3Д дигитализације (убројчавања) културног наслеђа у региону.

Фајгељ се захвалио бројним партнерима на пројекту: Матици српској, Музеју Војводине, Музеју Новог Сада, Заводима за културу војвођанских Русина и Словака, Егзиту, Данима Бразила, Уличним свирачима и Дунавским дијалозима.

Посетиоци павиљона ће имати прилику да упознају Нови Сад путем изложби, пројекција, експоната и рачунарских терминала, „тихи диско” ће им преко слушалица преносити атмосферу новосадских фестивала а биће постављен и дечји кутак за који су израђене и бојанке са мотивима Новог Сада. Посебним изложбама биће представљене различите националне заједнице Новог Сада, укључујући оне које су у прошлости биле далеко заступљеније него данас, као што су новосадски Јермени.

Програмом се обележава и 150 година од пресељења Матице српске у Нови Сад и 60 година рада Културног центра Новог Сада.

Током Дунавског фестивала у Улму / Новом Улму биће усвојена и декларација са Друге међународне дунавске конференције о култури коју су почетком маја у Новом Саду донели културни делатници из читавог дунавског региона.

Промоција различитости

Међународни дунавски фестивал, Донауфест, водећи је догађај у дунавском региону када је реч о културним манифестацијама и партнерствима. Промовише заједништво у различитости, идеју културне сарадње и јачање европске солидарности.
Павиљон Новог Сада ће се налазити у Едвин-Шарф Хаус-у, на обали Дунава, где се одржава и централна церемонија отварања.

Ајнштајнова новосадска лула

Алберт Ајнштајн рођен је у Улму, а 1905.  је са супругом Милевом први пут боравио у Новом Саду и том приликом од таста Милоша Марића, угледног Новосађанина, на поклон добио лулу. 1905. се назива још и Ајнштајнова чудесна година јер је тада објавио своје најпознатије теорије. 3Д приказ луле налази на платформи bbns.rs и у поље за претрагу потребно је укуцати  „лула Алберта Ајнштајна”.

 

Read this report in English

 

 

 

[youtube 1GdAgJbzNZw nolink]

[youtube mZb6VANpga8 nolink]

[youtube aB79uu3Q1w8 nolink]

[youtube taNc-OLW1TM nolink]

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.