Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

03/09/2019
Култура на точковима – У оквиру „Калеидоскопа“ Караван довози садржаје у различите делове Новог Сада
03/09/2019

Караван – покретна културна станица која у оквиру „Калеидоскопа културе“ „довози“ културу у различите делове Новог Сада, анимирајући локалне заједнице, заказује седам дружења у току септембра.


Ове недеље, Караван вас очекује у среду, 4. септембра на Подбари (Филипа Вишњића 19) где ће од 18 часова удружење „Шоља млека“ и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ организовати дружење и упознавање са грађанима.
Предах у средини радне недеље, уз дружење са комшијама, разноврсну музику ДЈ-ја из екипе „Шоља млека“, која ће се такође побринути и за укусне залогаје – то све очекује Новосађане који живе на Подбари, новом простору за културу, али и оне који буду дошли до тог дела града у среду да се упознају са покретном културном станицом Караван.
Оживљавање града кроз културу и уметност главна је порука „Калеидоскопа“, а Караван томе доприноси јер покреће Новосађане, посебно оне који су до сада били мање укључени у културне програме, каже Милица Рашковић испред „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

„Нажалост у удаљеним деловима града раст становника није пратила и културна инфраструктура, а самим тим и квалитетни програми. Култура је ушушкана у центар града што је била културна политика многих других градова. Нажалост, не може свако у данашњем друштву приуштити одлазак у центар града.
Оваква ситуација нас је инспирисала да покренемо нешто што се зове покретни културни центар или културна станица Караван која има за циљ да културно активира становнике из удаљених делова града или на неочекиваним местима и укаже на то како и отворени простори могу да се претворе у просторе за културу. Грађани Новог Сада биће у прилици да доживе трансформацију обичних простора у просторе за културу и креацију. Надамо се да ће их ово инспирисати да и сами после тога праве филмске вечери на трави или окупе комшије да уживају у новим укусима“ објашњава Рашковић.

Подбара је једна од још шест локација у граду и зони 021 (Ириг, Беочин, Сремски Карловци) до које стиже „култура на точковима“, а од наредне седмице, сваки уторак и четвртак, до краја септембра, биће резервисани за садржаје на којима ће, у оквиру Каравана, заједно радити удружење „Шоља млека“ и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.


Тако ће Караван у оквиру Дунавских дијалога 12. септембра у Баноштору бити подршка уметничком оживљавању старе немачке цркве. Како би укључили студенте у културни живот града, два пута током овог месеца Караван ће пристати у студентски град где ће студенти из домова гледати представе својих колега студената са Академије уметности.

Посебна пажња је посвећена Клиси где је у плану изградња културне станице, а покретање овог дела града ће започети управо ппрограмом који ће Караван понудити на пољани иза Спортског центра 17. септембра.
Програми уз Дунав биће нови простори за излагање уметности и креативних радова младих неафирмисаних уметника.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Пиано цитy Нови Сад, Новосадски стрип викенд, Фестивал камерне музике и многи други.

Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.

Све информације можете пронаћи овде

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.