Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Фајгељ и Пастор са европским званичницима у НС павиљону

Објављено:

04/07/2014
Култура Новог Сада пред европском публиком
04/07/2014

 

 

Уз присуство бројних делегација земаља дунавског региона, данас је у 17 сати у Едвин Шарф Хаус-у свечано отворен Дунавски фестивал који се сваке друге године одржава у Улму.

Нови Сад се представља управо у павиљону где се и одржала свечана церемонија отварања Дунавског фестивала, тако да је публика искористилa прилику да посети штанд Новог Сада и пре званичног отварања. Отварању је присуствовао и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, као и тим Културног центра Новог Сада који реализује новосадски наступ на овом чувеном европском фестивалу, предвођен др Андрејом Фајгељом, председником Организационог одбора ЕПК и директором КЦНС.

Међународни дунавски фестивал, Донауфест, водећи је догађај у дунавском региону када је реч о културним манифестацијама и партнерствима. Промовише заједништво у различитости, идеју културне сарадње и јачање европске солидарности.

Четврт милиона посетилаца овог водећег међународног догађаја, који се одржава од 1998. године, од данас до затварања Фестивала 13-ог. јула, имаће прилику да се упозна са богатом културном понудом нашег града.

Под слоганом „Нови Сад – отворен град”, на више од 180 квадратних метара изложбеног простора, у централном павиљону су представљене различите националне заједнице, културне установе и фестивали Новог Сада као и залагања града да постане Европска престоница културе 2021. године.

Посебно изненађење за посетиоце Фестивала је тродимензионални модел луле Алберта Ајнштајна урађен специјално за ову прилику да би истакао повезаност Улма и Новог Сада. Овај јединствени експонат је до сада био доступан само по специјалном захтеву у Музеју Новог Сада, а након премијерног приказивања у Улму биће доступан свима путем сајта Бројчане баштине Новог Сада (bbns.rs). Ради се о једном од првих примера 3Д дигитализације (убројчавања) културног наслеђа у региону.

Посетиоци павиљона ће од данас имати прилику да упознају Нови Сад путем изложби, пројекција, експоната и рачунарских  терминала, „тихи диско” ће им преко слушалица преносити атмосферу новосадских фестивала а постављен је и дечји кутак за који су израђене и бојанке са мотивима Новог Сада. Посебним изложбама су представљене различите националне заједнице Новог Сада, укључујући оне које су у прошлости биле далеко заступљеније него данас, као што су новосадски Јермени.

Read this report in English

 

Аутор фотографија: Љубомир Шћепановић

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.