Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/11/2019
Култура постала тема о којој се много више разговара – Милош Игњатовић, Cinema City
01/11/2019

„Публици је очигледно недостајао Cinema City. Нова локација и нови формат одлично функционишу“ то су утисци директора удружења Cinema City, Милоша Игњатовића, након недавно одржаног фестивала „Cinema Now“ у културној станици Свилара.

Некадашња фабрика свиле, која је обновљена и претворена у културну станицу Свилара, током два дана понудила је Новосађанима квалитетна филмска остварења и добар музички програм у оквиру новог формата филмског фестивала – „Cinema Now“.
„Културна станица Свилара је феноменалан простор. Допао ми се на први поглед. Одличан пример ревитализације индустријског наслеђа. Ми смо две године организовали фестивал у Кинеској четврти и када размишљам о Кинеској у будућности ја видим Свилару само много већу. Допала ми се идеја да правимо велики догађај на Подбари где се, колико је мени познато никада није десио неки већи културни догађај“, прича Игњатовић о одабиру простора и додаје да су инфраструктурни пројекти предуслов за сваки озбиљнији рад на пољу културе.

„Највише ми се допада идеја о културним станицама и децентрализацији културе. Мислим да је потребно још више укључити све актере на локалној културној сцени и на тај начин подићи квалитет програма који ће бити понуђени публици“, коментарише Игњатовић. Ново издање филмског фестивала је резултат повезивања ванинституционалне сцене и једне од најстаријих установа културе – Српског народног позоришта, у чијем простору су такође биле пројекције филмова, а спона је управо пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Поновно покретање филмског фестивала, али у другачијем формату логичан је след догађаја у духу припреме Новог Сада за 2021. годину.
„Ја верујем да су Cinema City и „Нови Сад 2021“ природни партнери. Логичан корак би био „Cinema Now“ у 2020. години, али верујем да има још много простора за проширење сарадње. С једне стране Cinema City има добар и искусан тим који може да изнесе велике пројекте и то може бити значајно за Европску престоницу културе у наредном периоду. Са друге стране Европска престоница културе може да отвори разне опције финансирања за Cinema City у будућности и учини наше пројекте много видљивијим у европском контексту у наредним годинама“, каже Игњатовић.

Припреме Новог Сада за годину титуле оцењује као позитивне и амбициозне, јер је култура постала тема о којој се много више разговара. Једним делом одрживост „Cinema Now“ види управо у сарадњи у оквиру пројекта „Нови Сад 2021“.
„Након десет година постојања, некада други највећи фестивал у Новом Саду, искључиво због незаинтересованости државе је угашен. Мислим да то није смело да се деси. Радује ме да смо отпочели разговоре са Фондацијом о могућности поновног покретања фестивала. Град попут Новог Сада заслужује озбиљан филмски фестивал“, рекао је Игњатовић.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.