Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/06/2015
Култура у покрету #1
29/06/2015
Нонет на лиманској пијаци

Новосађани који су се у суботу 27. јуна пре подне упутили на Сателитску, Футошку или Лиманску пијацу били су изненађени. Уместо уобичајених тезги и необавезног разговора затекли су и 9 професионалних певача који су их обрадовали сплетом староградских песама, а све то у оквиру промотивних активности кандидатуре града Новог Сад за титулу Европске престонице културе.

– Нови Сад је некада био престоница културе у Југославији и целој Европи – рекла нам је једна суграђанка носталгично. Заиста, осмеси на лицима, показали су да је ово јутарње изненађење Новосађанима пријало, те су и запитали да ли овакве активности могу да буду и чешће. Неке од наших суграђанки су и саме запевале, а многи су признали да их дуго нису прошли жмарци.

Након наступа на пијацама Новосадски нонет представио је кандидатуру града за Европску престоницу културе у оквиру каравана „Моја Србија“, који се истог дана поподне одржао на градској плажи „Штранд“.

Култура у покрету је програм који ће укључити низ промотивних активности како би Новосађанима приближили културне садржаје. Већ 12. јула најмлађе суграђане обрадоваћемо луткарским представама на игралиштима, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

Нови Сад се кандидује за Европску престоницу културе 2021. године, а та титула може допринети оснаживању културне виталности града, те побољшати интернационални углед и туристичку понуду Новог Сада.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.