Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/08/2015
Култура у покрету #6: Велосипедом кроз Нови Сад
01/08/2015

Кандидатура Новог Сада за Европску престоницу културе укључиће и вековну традицују неговања културе бициклизма по којој је Нови Сад, као равничарски град, препознатљив.

Још давне 1894. године у Новом Саду отворена је прва продавница бицикaла, а 1900. одржане су прве трке.

Данас, Нови Сад је један од ретких градова у региону који омогућава рентирање бицикaлa, а покрет Критична маса којим се промовише вожња бициклом као забаван и здрав начин превоза, месечно окупља више стотина Новосађана свих узраста.

У циљу промоције кандидатуре Новог Сад за Европску престоницу културе 2021. године израђен је постамент бицикла – велосипеда по узору на први бицикл провозан новосадским улицама, а који ће бити постављен на више места у Новом Саду, где ће посетиоци моћи да се попну и фотографишу, тачније добију осећај како је некада изгледала вожња бициклом.

Велосипед ће најпре бити постављен на Штранду (5-25. августа) да би се од 25. августа могао видети код „Брод Театра“, новог програмског простору СКЦ-а.

Током септембра и октобра месеца овај бицикл моћи ће да „провозају“ и становници Новог насеља, Детелинаре и других делова града, о чему ће јавност бити детаљно обавештена.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.