Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Култура

 

Нови Сад је још током хабзбуршке управе у 18. и 19. веку био средиште српске културе, политике и друштвеног живота, због чега је добио надимак „Српска Атина“. Данас он није само највећи културни центар Војводине, већ и један од најзначајнијих културних центара Републике Србије.

Нови Сад је град музеја, галерија и других споменика културног живота, град који сједињује у себи културе тј. културне споменике многих нација које су кроз историју настањивале или још увек настањују овај град. О томе сведоче и верски објекти – поред православних цркава (Саборна црква, Успенска, Николајевска, Алмашка и др.), у Новом Саду постоји и велелепна Римокатоличка жупна црква Имена Маријина, грађена у неоготском стилу (http://view.bbns.rs/items/show/76), коју Новосађани зову Катедрала иако њој тај ранг не припада, затим Синагога, јеврејска црква, грађена у стилу сецесије, у којој се данас због изузетне акустике одржавају концерти класичне музике (http://view.bbns.rs/items/show/88), Русинска гркокатоличка црква Светих апостола Петра и Павла, као и многи други верски објекти.

Српско народно позориште, најстарије професионално позориште код Срба, основано је у Новом Саду 1861. године (http://view.bbns.rs/items/show/11). Оно је смештено на Позоришном тргу, простире се на преко 20.000 m² и има највећу позоришну сцену у Србији. Поред Српског народног позоришта, друга познатија позоришта у граду су Позориште младих и Новосадско позориште.

Матица српска је најстарија књижевна, културна и научна институција српског народа, основана у Пешти 4/16. фебруара 1826. године, а 1864. пресељена је у Нови Сад. Библиотека Матице српске садржи око 3 милиона публикација. Галерија Матице српске је највећа и најцењенија галерија у Новом Саду, а подељена је на две засебне галерије које се налазе у центру града.

У граду се налази неколико музеја и бројне приватне или јавне галерије. Најпознатији музеј је Музеј Војводине, који је основала Матица српска 1847. године, у којем се налази трајна колекција која представља српску културу и живот у Војводини током историје. Музеј Новог Сада на Петроварадинској тврђави има сталну колекцију везану за историју тврђаве. Ту су још и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића и Спомен-збирка Павла Бељанског – једна од највећих колекција српске уметности 20. века (од 1900. до 1970).

Друге значајне културне установе у граду су огранак Српске академије наука и уметности, Војвођанска академија наука и уметности, Градска библиотека у Новом Саду, Историјски архив у Новом Саду, Архив Војводине (који чува многе историјске документе са подручја Војводине који датирају у прошлост до 1565. године), Културни центар Новог Сада (који организује значајне манифестације и представља актуелну културу Новог Сада) итд.

Петроварадинска тврђава је главни симбол Новог Сада (http://view.bbns.rs/items/show/211). Изграђена је на десној обали Дунава и пре неколико векова служила је Хабзбуршкој монархији у одбрани од турске најезде, а данас се на простору ове велелепне тврђаве одржава један од највећих европских музичких фестивала – ЕXIT. На трђави се налази велика Сахат-кула, на којој велика казаљка показује сате, а мала минуте, да би лађари издалека видели колико је сати.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.