Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/07/2019
Од септембра нови културни и едукативни садржаји на Клиси
29/07/2019

Почетак радова на новој културној станици на Клиси планиран је за месец дана, а до тада ће у овом делу града радити канцеларија која ће имати готово исту функцију као будућа културна станица. У плану је да канцеларија буде отворена половином септембра на Сентандрејском путу 106б, у оквиру Спортског центра Слана бара.

Након што су прошле године отворене културне станице на Грбавици и Подбари, Еђшег и Свилара, изградња културне станице на Клиси је наставак процеса децентрализације културе односно активирања других делова града у креирање културних садржаја уз ангажовање суграђана, а у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Задатак канцеларије, као привременог објекта од тридесетак квадрата биће да пружи уметничке и едукативне програме за локално становништво, али и да то буде ново место за окупљање заједнице, као и реализацију пројеката престонице културе.

Уз нове садржаје, нови простор за културу на Клиси допринеће да се локалним невладиним организацијама и креативним појединцима пружи подршка и помогне у креирању и реализацији њихових активности.

Грађани ће у привременом простору имати прилике и да се информишу о изградњи будуће културне станице, њеном изгледу, садржајима и могућностима које ће имати по питању ангажовања у стварању културне слике тог дела Новог Сада.

Ова канцеларија ће, такође, бити место на којем ће се суграђани информисати и о осталим програмима и садржајима који се реализују у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, будућим плановима, припремама за годину титуле.

Адреса будуће културне станице „Клиса“ биће угао Ченејске и Ритске улице, а налазиће се на парцели од 2.500 квадрата на месту монтажног објекта који користе локална месна заједница и Клуб пензионера. Културна станица Клиса добила је грађевинску дозволу у марту ове године према којој становници тог дела града добијају простор за културу величине око 760 квадрата.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.