Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

04/04/2019
Културне станице у знаку Међународног дана Рома
04/04/2019

Фондација „Нови Сад 2021”, у понедељак 8. априла, када се иначе обележава Међународни дан Рома, ставиће у фокус културно стваралаштво ромске заједнице у Новом Саду, и организовати низ културних догађаја у културним станицама Свилара и Еђшег.

Представљајући јединствену и препознатљиву ромску културу, у новосадској културној станици Свилара, посетиоци ће имати прилику да учествују у инклузивним плесним и психолошким радионицама. Почетак програма заказан је за 15 часова, а од 16 часова љубитељи „street dance“ имаће прилику да се опробају у хип хопу и брејк денсу. Такође, уживаће у наступима плесног удружења „Грув“, тренутно једног од најатрактивнијих међу младима. Ова плесна организација већ годинама сарађује са Дечјим селом „Др Милорад Павловић“ и Свратиштем за децу и младе, и тако укључује ромску децу и младе у плесне активности, негујући њихов таленат за ову врсту уметности.
Сви који посете Свилару, имаће прилику да учествују у различитим друштвеним играма, науче једноставну кореографију и буду и сами део плесног наступа у форми „flash moba“.
У 18 сати, почеће дискусија на тему положаја ромске омладине у Новом Саду на којој ће посетиоци моћи да предложе културне активности којима би волели да се посвете у будућности, а за то сада немају могућности.
Врхунац прославе поводом Међународног дана Рома у културној станици Свилара заказан је за 19 сати, када почиње наступ једног од најпопуларнијих музичких састава у региону међу младима, Рома Сијам. Аутентични су јер у ауторском музичком изразу спајају традиционалну музику, хип хоп, рок, џез док на ромском језику певају о животу, љубави и дискриминацији.

И културна станица Еђшег обележиће 8. април

Програм у културној станици Еђшег почеће у 18 сати када ће се „двораном за све” пронети ромска химна „Ђелем, ђелем”, коју ће извести удружење „Magic Voice”. Након тога уследиће и наступ „Романо тернипе” (Ромска младост), културно-уметничког друштва које негује ромску културу и традицију од 2017. године. Они су једино ромско удружење ове врсте у Војводини, а љубитељи овог карактеристичног музичког стила имаће прилику да чују најлепше ромске песме. Представиће се и рецитатори Основне школе „Вук Караџић”, а затим ће посетиоци уживати у класичној музици у изведби младих музичких талената из Новог Сада.

Обележавањем Међународног дана Рома, Фондација „Нови Сад 2021” најавиће отварање културне станице на Клиси која треба да постане централни простор за интеркултурални дијалог, размену као и подршку ромској заједници у овом делу града. Ова културна станица требало би да, пре свега локалном становништву свих узраста, понуди простор за креативно изражавање, неформално образовање и квалитетно провођење слободног времена. Специфичан амбијент омогућиће да се у овом крају града, по први пут реализују изложбе, концерти, камерне представе и перформанси као и да овај културни центар пуним капацитетом подржи уметничке пројекте са становницима Клисе без обзира на њихово национално или било које друго опредељење.

Светски дан Рома прославља се од 1990. године широм света сваког осмог априла.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.