Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/11/2018
„Културно наслеђе кроз мој објектив“
15/11/2018

Петнаестак средњошколаца из шест националних заједница протеклог викенда, 10. и 11. новембра, били су учесници дводневне радионице у Новом Саду која је одржана у оквиру пројекта „Културно наслеђе кроз мој објектив”. Пројекат реализује Завод за културу војвођанских Русина уз подршку Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, а његов циљ је да допринесе формирању властитог идентитета младих и очувању сопственог културног наслеђа.

Истовремено овај пројекат ће настојати да изгради проактивни однос младих према институцијама културе кроз учешће у културним садржајима и развоју будуће публике. Током трајања овог пројекта млади припадници влашке, чешке, буњевачке, српске, русинске и ромске заједнице претходног викенда су били учесници социолошких радионица о идентитету у мултинационалној средини. Истовремено у недељу пре подне (11. новембра) су обишли најзначајнија архитектонска здања у Новом Саду која сведоче о мултикултуралном животу  Eвропске престонице културе 2021.

Крајем новембра исти средњошколци ће учествовати у радионицама фотографије како би се кроз омиљени медиј младих, фотографију, подстакло њихово креативно изражавање.

Предвиђени завршетак пројекта планиран је за средину 2019. године када ће бити организована изложба фотографија које ће приредити припадници шест националних заједница, а изложба ће  бити организована у Петровцу на Млави, Белој Цркви , Суботици и у Новом Саду.

 

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.