Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

16/10/2018
Новосадски квартови оживели кроз пројекат „Нова места – микрогрантинг“
16/10/2018

Фондација „Нови Сад 2021“ представила је данас четири локације у нашем граду које су део пројекта „Нова места – микрогрантинг“, покренутог у циљу да се уз мале урбане интервенције и иновативне идеје оживе запуштени простори у новосадским квартовима као и да се креирају „нова места“ за уживање Новосађана, уз подршку компаније Идеа.

На локацији „Стари пешчаник“, која је први пут сад званично „отворена“, у дворишту између улица Бранимира Ћосића и Тургењеве, од септембра, грађани су радили на озелењавању простора, те је постављен и урбани мобилијар како би овај кварт поново оживео. Директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић овом приликом истакао је да је пројекат веома важан за град али пре свега за грађане који су активно радили на уређењу простора у коме живе.

„Без грађана, њихових сугестија, предлога и идеја, не можемо градити културу заједништва. А показало се да она живи у нашем граду. Показало се и кроз жељу да се у овај пројекат укључе и јавни и приватни сектор – попут Идее, али и градске институције и Град Нови Сад, као и невладине организације. Кроз пројекат „Нова места –  микрогрантинг“ грађани су стварали мале урбане целине од идеје до реализације, тј. овога што данас видимо. На тај начин, не само да су се ујединили, у циљу улепшавања свог животног простора, него су креирали неку врсту сцене-урбани простор. Креирали су своју културу“, каже Миленковић.

Да је Нови Сад град који негује културу заједништва, све разноликости које носи, сагласио се и члан Градског већа за културу Далибор Рожић: „Из угла стратешког оквира Градске управе за културу пројекат „Нова места“ је прави пример децентрализације културних садржаја са једне стране и партиципативности грађана, са друге стране, односно њиховог укључивања у процесе битне за развој ресора културе“. Он је додао да „Нова места“ види као просторе за нове културне садржаје који ће се реализовати у наредном периоду истакавши да се нада да ће уследити још више оваквих и сличних пројеката.

Поред подршке коју је пружио град Нови Сад, уређење ове четири локације подржао је и бренд Идеа чија је мисија да буде добар комшија и да помогне локалној заједници. Овом приликом, Наташа Павловић, директор маркетинга компаније Идеа најавила је да ће кроз кампању „Верујемо у идеју“, сарадња бити настављена у оквиру друштвено одговорних пројеката који промовишу културу, али и друге сегменте живота у Новом Саду.

Након локације „Стари пешчаник“, у „Парку међу брезама“, у дворишту између улица Браће Дроњак и Бате Бркића, удружење „Ново културно насеље“ представили су идеју пројекта. На локацији „Бици оаза“, на Сунчаном кеју код Ректората на првом бициклистичком одморишту у Новом Саду реализованог по пројекту удружења „Еко курир“ окупили су се бициклисти, док су на углу Подунавске и улице Хероја Пинкија на Телепу демонстрирали бициклистичке вештине на „Памптрек полигону“, пројекту реализованом  према предлогу удружења „Invicta bike“.

На јавни конкурс „Нова места – микрогрантинг“ пристигло је 67 идеја за мале урбане интервенције у Новом Саду. Њих 18 је одабрано од којих је 11, кроз мобе, реализовано у Новом Саду, шест у општини Беочин и једна у општини Ириг. Одабрани пројекти унели су промену у јавне просторе, постали нова места за уживање Новосађана и житеља Зоне 021.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.