Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/08/2018
„Лебдећих двоје“ – још један спектакл у склопу Калеидоскопа културе
31/08/2018

После спектакуларног отварања Калеидоскопа културе, Новосађани али и многобројни туристи имали су прилику да присуствују још једном несвакидашњем перформансу.

Када је синоћ казаљка откуцала 21 сат, кроз „Plants AiR” програм који реализује Фондација „Нови Сад 2021″ у склопу „Калеидоскопа културе“, а у сарадњи са Фестивалом уличних свирача, почео је дуго очекивани наступ шпанског пијанисте Давида Морена.

Као и сама идеја Калеидоскопа и Давид Морено је неко ко трага за врхунским уметничким изразом спајајући музику, позориште, плес, филм и друге уметности обликујући на тај начин свој јединствен и препознатљив сценски израз. Пред бројним посетиоцима Морено је представио свој лебдећи клавир, и како он сам каже, нову авантуру у којој магија звука, покрета и музике, публику оставља без даха. Како сам каже, циљ му је био да публика заборави на све и препусти се језику музике, који сви разумемо.

„Сваки пут када изводимо наше пројекте и наш спектакл желимо да зауставимо свет који је пун лоших вести, ратова и стреса. Желимо да публика, када присуствује томе што радимо, на тренутак то све заборави, да осети снагу музике и снагу љубави. Мислим да смо то успели и вечерас”.

Давид Морено, који је наступио у склопу 18. Фестивала уличних свирача, у Нови Сад је дошао у присуству кореографкиње Кристине Каљеха за коју тврди да је прави драгуљ и без које овај ванвременски наступ не би био могућ. Каже да је она, као и љубав према уметности, музици, филму и позоришту, заслужна за наступ под називом „Лебдећих двоје”. И он али и Кристина поред тога што су на први поглед заволели Нови Сад, сагласни су када кажу да је Калеидоскоп, важан за целу земљу и шире, управо због размене уметника. 

„Калеидоскоп симболише врата која су отворена за културу која нам омогућавају да делимо културу и уметност уопште са другима. Уметност је нешто толико значајно за свет, да је можемо ставити на пиједестал читавог живота.”

„Калеидоскоп је велика идеја. Једна од оних идеја за коју се вреди борити”, додаје Каљеха.

„Plants AiR” програм за уметничке резиденције, значајан је јер омогућава локалним уметницима да размене знања и искуства с колегама широм Европе, каже директор Фондације „Нови Сад 2021” Немања Миленковић и додаје да је Давид Морено управо метафора тог програма.

„Такав концепт је пракса Европских престоница културе у коме гостујући уметници из Европе и света долазе, раде у нашем граду са локалном сценом- нашим уметницима, организацијама. Оно што је добро јесте што ћемо овакве размене све више везивати за Калеидоскоп тако да ће следеће године много више уметника креирати програме заједно са представницима локалне сцене, а ти програми ће бити највидљивији управо током пет недеља Калеидоскопа. Овакав приступ, коме је у фокусу размена уметника, осим што доприноси развоју самих актера, добар је и за Нови Сад који на тај начин практично већ живи своју престоницу културе.”

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.