Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

17/07/2019
Лотрекова инспирација и Лотрек као инспирација: До 20. јула још два догађаја у Свилари
17/07/2019

Како је стрип инспирисан контроверзним француским уметником? Зашто је Лотрек важан за афирмацију плаката? Колико је, својом револуцијом у уметности, допринео модерним уметничким правцима? Шта би модерна уметност била без Лотрека?

На ту тему стрип цртач, Градимир Смуђа, заједно са публиком дискутоваће сутра, 18. јула, у културној станици Свилара, од 20.21 час.

Новосађанин Градимир Смуђа, добитник специјалног признања за допринос српском стрипу, објавио је четири стрип албума инспирисан Лотреком. Приче о Лотреку „Кућа (бордел) муза“, први пут су изашле 2004. године, а својевремено су красиле странице „Политикиног забавника“.

Изложбу Лотрекових радова у културној станици Свилара до сада је посетило око 3.000 људи, а сви који нису, до суботе 20. јула имаће прилике да виде његова дела.

На затварању изложбе Лотрекове звезде
Ноћни живот Монмартра – кабареи, барови, бордели, светлост позорнице, плес и музика раскошних забава и наступа на прелазу векова – то је била свакодневница Анрија де Тулуза Лотрека, па и његова инспирација. Својим плакатима, цртежима, сликама и графикама, овековечио је звезде париских „простора забаве“ потпуно новим ликовним изразом, којим је одушевио, али и шокирао јавност.

Ко су биле Лотрекове звезде? Ком друштвеном миљеу су оне припадале? Како их је уметник сачувао од заборава?

Тим питањима бави се треће и последње стручно вођење кроз Лотрекову изложбу „Лотрекове звезде“ за које ће бити задужена историчарка уметности, Ивана Растовић, 20. јула са почетком у 20 сати и 21 минут у новосадској Свилари.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.