Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
ЛП Дуо

Објављено:

11/09/2020
Корзо поклања онлајн концерт светског клавирског дуа у оквиру Калеидоскопа културе
11/09/2020

Традиционални Корзо, један од кључних догађаја Калеидоскопа културе, који је уметности и култури у последње две године подредио један од централних градских булевара у Новом Саду, ове године доноси онлајн концерт право у ваше домове, прилагођавајући се тако епидемиолошкој ситуацији.

ЛП Дуо

У суботу, 12. септембра, од 20 сати и 22 минута, Корзо ће поклонити публици широм света концерт једног од најбољих светских клавирских дуа – ЛП Дуо на званичном сајту Калеидоскопа културе и Јутјуб страници Нови Сад 2021, постављајући нове оквире децентралзације културе, преласком са некадашњег новосадског шеталишта у онлајн свет, стварајући тако и нову публику.

Елеганција класике, слобода џеза и снага рокенрола су синоними за музику Соње Лончар и Андрије Павловића, којима је специјално за Калеидоскоп културе, бина била Петроварадинска тврђава код чувеног сата. Тамо су, са панорамом Новог Сада иза себе, извели јединствену комбинацију авангардне, електронске, филмске, позоришне и популарне музике.

Већ 16 година су Соња и Андрија активни на музичкој сцени, али и на пољу позоришне и визуелне уметности. Свестрани музичари иза себе имају многобројне композиције за представе Атељеа 212, Народног позоришта, Југословенског драмског позоришта, БИТЕФ театра и других, као и за популарне домаће серије „Јутро ће променити све”, „Дуг мору” и „Жигосани у рекету”, а проглашени су за један од најбољих светских клавирских дуа на највећем светском такмичењу у Мајамију.

У недељи извођачке уметности, Културна станица Еђшег биће место одржавања другог Омладинског кантауторског фестивала, односно његове завршнице – концерта финалиста, 13. септембра, од 20 сати. Асоцијација гитариста Војводине покренула је прошле године ОКФ са жељом да се промовишу млади и неафирмисани кантаутори од 16 до 26 година, првенствено из Новог Сада. Фестивал обухвата четири фазе – конкурс, радионице, такмичење и на крају, концерт финалиста. Стручни жири ове године чинили су Марко Шелић Марчело, Нина Ромић, Оливера Поповић, Немања Нешић и Славко Матић.

Док је Еђшег у недељи извођачке уметности окренут младим надама, Културна станица Свилара враћа се културном наслеђу и коренима европске барокне музике у оквиру фестивала „Дани барокне музике у Новом Саду”, који ће осим истакнутих музичара из Србије представити и музичаре из других земаља. У уторак, 15. септембра, од 20 сати, наступиће ансамбл Musica Antiqua Neoplantensis, који ће нам представити немачку барокну музику.

Плес под маскама, класика и џез, а стигао је и Шекспир

Културна станица Еђшег у другој недељи Калеидоскопа културе доноси и четврти Међународни фестивал савременог плеса Танз Платз, 17. и 18. септембра, у продукцији Студентског културног центра Нови Сад. Ове године представиће се четири копродукције и уметници из Француске, Норвешке и Чешке. Фестивал ће обухватити и новосадску премијеру инклузивног плесног филма „Поглед” у продукцији групе „Хајде да… ”, као и трибину „Кореографисана криза: како плеше човек са маском”.

Поред савременог плеса, Еђшег ће бити и место концерта Новосадског дувачког квинтета, 14. септембра поводом десетог рођендана тог ансамбла. Квинтет наступа током треће вечери Фестивала камерне музике, чији је и оснивач.

Културна станица Свилара, поред барока, у недељи извођачке уметности нуди посетиоцима и квалитетан звук џеза и то у оквиру Фестивала српског џеза, 17. септембра. НВО „Ковачи културе” покренула је фестивал са главним задатаком развоја домаће џез сцене и подршке локалним уметницима, а овог пута представиће музичаре из Новог Сада – Dragon’s Fuel, Београда – МИНГ вокални квартет и Кањиже – Корнел Курина трио.

Поред музике и плеса, извођачка недеља доноси програме и ван града, у Чортановцима где ће се, сада већ традиционално, одржати 7. Шекспир фестивал, од 12. до 16. септембра. Фестивал ће обухватити представе Народног позоришта из Ниша, Шабачког позоришта, Крушевачког позоришта, Српског народног позоришта и Нишвил џез театар фестивала.

Током трећег Калеидоскопа културе поштују се све препоручене епидемиолошке мере. Контролише се максималан број посетилаца на догађајима, што је тренутно 500 људи на отвореном. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера.

Калеидоскоп културе почео је 4. септембра и траје до 9. октобра. Након четири дана свечаног отварања на простору некадашњег Великог Лимана, о чему можете читати овде, програми су представљени широм Новог Сада.

Сатницу и детаљне информације о програмима можете пронаћи ОВДЕ.

 

Фото: Марко Миловановић, Universal Music Serbia

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.