Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/04/2019
Мај у Новом Саду у знаку младих
25/04/2019

Едукативне и циркуске радионице, изложбе и фестивали, књига и стрип, музика и филм, позориште и игре и још бројне активности обележиће мај у Новом Саду. Најмлађи суграђани, основци, средњошколци, студенти, омладина Новог Сада, имаће прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу културној слици града.
То је фокус нове платформе „Будућност Европе“ пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у оквиру које нас очекују бројни догађаји, различитих организација и културних установа, а осим тога, Нови Сад ће угостити и омладину из разних земаља Европе, који ће овде представити своје стваралаштво и повезати се са вршњацима.
Програм отвара међународна конференција „Будућност Европе“ која ће се одржати 9. маја у културној станици Свилара, где ће се представити млади из 14 организација широм Европе. Они ће презентовати мишљење њихових суграђана о будућности Европе и променама које желе да се десе. Посетиоци ће се упознати и са шест идеја које предлажу управо млади, а тичу се будућности Европе, у склопу пројекта „50 идеја младих за будућност Европе“ чији је носилац ОПЕНС 2019.
Део платформе биће и традиционални концерт „Ритам Европе“ који већ 13 година организује Студентски културни центар Нови Сад, поводом Дана победе над фашизмом.
Такође, у организацији СКЦНС 7. маја биће одржана Изложба плаката поводом Дана победе над фашизмом, која ће претходити свечаном отварању.

„Будућност Европе“ у културним станицама

Већи део активности током маја биће у Културним станицама, попут обележавања стогодишњице Баухауса кроз изложбе и предавања, док ће студенти архитектуре повести Новосађане у шетњу која ће покренути питања о утицају Баухауса на архитектуру модерног Новог Сада.
У културној станици Свилара биће организован Форум театар „И шта ћемо сад“, у оквиру ког ће бити представљен програм „Европско менторство“ намењен средњошколцима и студентима. Посетиоци ће имати прилике да присуствују радионици коју организује ОПЕНС 2019 „Омладински активизам у заједници“ и програму ОПЕНС: Радна соба: „Све(т) на длану“ о могућностима, стипендијама и програмима за усавршавање младих, али и да чују искуства других.
Поред тога, биће одржана и представа „Повуци потегни“. Представа покреће тему евроскептицизма кроз фантастичан приступ 25 младих учесника који су на представи радили уз вођење позоришних стручњака трупе „Држ не дај“.
Још један занимљив догађај овог маја у Новом Саду биће и „Форум креативна Европа“ који „Нови Сад 2021“ реализује у сарадњи са Деском Креативна Европа у циљу изучавања и презентације нових метода међународне културне сарадње.
Свилара ће, такође, бити домаћин и изложбе студената Академије уметности, бројних радионица, а угостиће и хор Универзитета Аркансас „Скола Канторум“ који има славну историју, дугу више од 50 година.

Што се тиче културне станице Еђшег, она ће посебно бити занимљива најмлађим суграђанима због едукативно-ликовних радионица, као и радионица циркуса. Наступ ће одржати и оркестар „Добри људи“ ШОСО „Милан Петровић“, који чине млади са инвалидитетом и који користе „Soundbeam техногију“, а биће организован и концерт „Нова српска музика за хармонику – бајке за децу“ као део 4. Интернационалног фестивала Еуфонија. На истом месту крајем маја биће одржани и Дани Израела, у оквиру којих ће наступити хор јеврејске општине „Хашира“, а биће и пројекције израелских филмова.
Еђшег ће бити и место два фестивала: „Дани фантазије“, дводневног фестивала епске и научне фантастике, посвећен свим љубитељима друштвених и видео игара, књига, стрипова, филмова и ТВ серија са датом тематиком, а у оквиру ког ће бити организовани турнири, радионице и предавања.
„Фестивал младих неафирмисаних уметника“ биће прилика да млади сликари, фотографи, музичари, песници широј публици представе своје радове.
У обе културне станице за сам крај маја резервисано је својеврсно дружење са комшијама поводом обележавања Светског дана комшија.

Ово није све што се тиче фестивала, поготово када су у питању најмлађи пошто ће у холу Спортског центра Слана бара бити организован „Театар на дар 2019“ – фестивал кратких позоришних форми за децу Удружења „Новосадски кутак“. Део платформе „Будућност Европе“ биће и Фестивал оптимизма „Јуниор и бабy Еxит“ средином маја, као и Змајеве дечије игре које ће, традиционално, бити одржане почетком јуна.

Платформа „Будућност Европе“ део је пројекта „Нови Сад 2021“, а у оквиру ове платформе, током маја биће отворена и три конкурса: за представнике независне и јавне културне сцене, за пројекте сарадње наших уметника са Темишваром, Европском престоницом културе 2021. године и за суфинансирање четири пројекта који су добили финансирање из програма Европске уније.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.