Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Како бити Европска престоница културе

Објављено:

26/02/2013
Мариборска искуства – Како бити Европска престоница културе
26/02/2013

Како бити Европска престоница културе

У организацији Културног центра Новог Сада у понедељак је у у Градској кући одржан семинар „Како бити Европска престоница културе – искуства Марибора 2012“ на којој су словеначки маркетиншки и културни стручњаци изнели своја искуства приликом организације и припреме те манифестације. Семинар, на којем су присусвовали представници институција културе, невладиног сектора и самостални уметници, отворио је директор Културног центра Новог Сада др Андреј Фајгељ који је у уводном говору истакао да „борба за титулу Европске престонице културе представља нешто ново за све нас, а о новом је најбоље и најлакше учити из личног искуства“.

– Моја генерација је живела у најгорим временима, расла и школовала се у време санкција и бомбардовања, била је предодређена за неуспех, а ипак су многи од нас успели да постигну личне и пословне успехе. Ми морамо пронаћи начина како да успешни промене неуспешно друштво, а рецепт за успех је крајње једноставан, потребне су три ствари – рад, рад и рад. Тог принципа и тих приоритета се морамо придржавати и у борби за Европску престоницу културе, не смемо дозволити да их екстремисти обрну и наметну своје, рекао је Фајгељ и препустио реч гостима из Словеније.

 

Како бити Европска престоница културе
др Андреј Фајгељ

Присутнима се прво обратила Наташа Кос, заменица програмског директора „Марибор 2012“ за међународну сарадњу, која је изложила развојни пут Марибора од идеје за кандидатуру до завршне реализације програма. Она је посебно нагласила захтеве Европске комисије која је инсистирала на потенцирању разноликости европске културе, друштвеној одговорности и интеракцији са грађанима.

– Током пројекта „Марибор – Европска престоница културе“, чак тридесет и једна држава представила се у нашем граду, а учешће су узели уметници из осамдесет различитих држава. Током самог програма, организовано је неколико стотина пројеката и више од осам хиљада догађаја. Наши гости из Европе, после разговора са грађанима Марибора, закључили су да „Марибор никада више неће бити исти“ и та промена јесте вероватно највећа добит овог програма, рекла је Наташа Кос.

Косова је такође истакла да је реч о „највећем пројекту у историји државе Словеније“, као и да су културне везе са Европом и светом нешто што остаје и будућим генерацијама у аманет, што је једна од најзначајних бенефита саме титуле коју је Марибор понео прошле године.

Како бити Европска престоница културе
мр Наташа Кос

О финансијском плану и организационој структури пројекта „Марибор 2012“ говорио је Роман Дидович, помоћник програмског директора. Он је посебно истакао значај рецесије која се још увек није назирала 2006. када су Словенци почели припреме за овај подухват, због чега су и приходи и расходи смањени за 50 одсто, па су улагања за маркетинг са пројектованих 32 смањени на 6 милиона евра.

– Људи често мисле да за овакве пројекте Европска унија донира огромна средства, али је чињеница да они покривају само део трошкова и обезбеђују међународну логистику, нудећи вам притом јак бренд, а на вама је да га уновчите. Када причамо о финансирању, пројекат „Марибор 2012“ омогућила су улагања различитих нивоа власти, од општине Марибор и локалних самоуправа пет градова партнера, док је држава обећала и дала један евро на сваки евро које дају градови, рекао је Дидович.
Бренд менаџер пројекта „Марибор 2012“ Митја Шешко говорио је о маркетиншким потенцијалима и приступу, објашњавајући како је његов тим успео да са свега 2 милиона евра намењених за промоцију у 2012. години постигне сјајне резултате, привуче туристе и омогући да Марибор као европска престоница културе у анкети посетиоца добије оцену 4.47 за целокупну организацију.

– Покушавали смо да спонзорима понудимо нешто ново и другачије, да их привучемо на различите начине. Многи нису желели да учествују у пројекту, све док он није почео, а када су видели како то изгледа, сами су нам долазили и прилазили, нудећи сарадњу и гледајући како могу да помогну, рекао је Шешко.

[youtube Vl4BOkIETlY nolink]

[youtube 1TclV4Z9vc4 nolink]

[youtube E0itrs15SU4 nolink]

[youtube H5Rh7cGiQpI nolink]

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.