Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

23/05/2019
Матера: Како да комшијски дијалог буде још бољи
23/05/2019

Шта чини комшијски дијалог? Како нас повезују музика, кување, плес, књига, уметност? Како можемо још више да се активирамо, помогнемо једни другима и допринесемо нашој заједници, нашем граду?

То ћемо сазнати 31. маја, када, кроз својеврсно дружење у нашим културним станицама, Свилари и Еђшегу, будемо обележили Европски дан комшија. Како бисмо спремно дочекали тај дан, али и годину титуле и били што бољи у активирању заједнице, представнице пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ биће гошће у Матери, у Италији 24. и 25. маја.

Представнице пројекта и наших културних станица, простора који су отворени управо са циљем активирања заједница кроз културу, имаће прилике да се упознају са програмима који обухватају учешће грађана у креирању уметности и културе, али и стварања комшијског дијалога. Такође, оне ће представити више програма које „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ спроводи са циљем развоја публике, као што су Новосадски волонтерски сервис, Нова места за укључивање грађана у уређење малих јавних простора, Шетње кроз наслеђе и други.

Кроз искуства других представника Европских престоница културе, као и грађана, који ће такође бити укључени у дискутовање и радионице у Матери, рађају се нове идеје, које ће подстаћи још веће учешће грађана у културним програмима у Новом Саду, како би у 2021. активизам био у пуном капацитету, а касније и важан легат града.

Матера, као овогодишња Европска престоница културе, свој програм у великој мери заснива на учешћу градјана и њиховом повезивању на различитим пољима уметности, културе, друштвеног активизма.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.