Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/04/2018
Међународна конференција ,,Неутрално’’ у мају у Новом Саду
18/04/2018

Овог маја Нови Сад ће постати домаћин међународног догађаја „Неутрално“, конференције замишљене као простор за дијалог о новим културним просторима. Идеја је да Нови Сад 9. и 10. маја окупи све заинтересоване актере у култури и креативним индустријама из региона  и представи различите праксе у Европи и региону о одрживости културних простора.

Кључна питања која „Неутрално“ поставља:

Како су културни простори успели да прилагоде своје друштвене и образовне улоге захтевима за економском самоодрживошћу?

Да ли су и на који начин успели да задрже независну улогу у односу на званичну државну културну политику и идеологију и тиме (п)остану кључни елемент развоја заједнице и друштва?

 

На конференцији учествују коменаџери неких од најуспешнијих културних простора из Немачке, Аустрије, Француске, Шведске, Италије, Словеније, Мађарске, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије.

Кроз 4 панела и 2 радионице учесници/-це ће се упознати са различитим приступима и моделима у управљању и одрживости простора за културу.

 

Позивамо све заинтересоване да се пријаве за учешће на конференцији путем линка.

Учешће на конференцији је бесплатно. Пријава је обавезна.                                

Рок за пријаву је среда, 25. април 2018. године.

 

Укупан број учесника конференције, које ћемо одабрати селекцијом пристиглих пријава, је 120. Одабрани учесници биће контактирани најкасније до 1. маја.

Радни језик конференције је енглески, а радионице ће бити вођене на српском.

Више детаља о конференцији

Конференција се реализује уз подршку Гете института у Србији, Амбасаде Шведске у БеоградуАустријског културног форума и Француског института у Србији.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.