Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/12/2017
Међународни дан волонтера – Новосадски волонтерски сервис (НВС)
06/12/2017

Међународни дан волонтера, 5. децембар, данас ће бити обележен низом манифестација, како би се скренула пажња на значај таквих активности и њихову вредност. Ипак, изрази волонтер, волонтирање, волонтерство – често у нашем друштву имају негативну конотацију. Контекст у коме се налази волонтерство код нас неретко је негативан, праћен мноштвом предрасуда и стереотипа који деградирају његов значај и вредност. Због тога је задатак Локалног волонтерског сервиса и промоција вредности волонтирања.

Новосадски волонтерски сервис (НВС) је платформа организовања волонтерског рада у Новом Саду. Настала је на иницијативу Омладинске престонице Европе 2019 и Европске престонице културе 2021, а мотив за његово креирање је задовољавање потреба за волонтерском кадром током реализације активности престоница.

Међутим, како волонтерски рад пружа много више од искључиво ангажовања људских добровољних снага, очекује се креирање стабилног локалног волонтерског сервиса након што титуле престоница истекну.

Дакле, циљ успостављања Новосадског волонтерског сервиса је развијање јединственог локалног центра за волонтерски рад.

Велики изазов за успостављање волонтерског рада на локалном нивоу представља ригидност институција/организација/удружења, односно њихова отвореност ка волонтерству. Локални волонтерски сервис би требало да својим програмом промоције обухвати и предочи добробити волонтерства, усмеравајући локалне партнере на едукацију и усавршавање вештина у области волонтерског менаџмента.

Један од првих корака ка стварању системски уређеног модела Новосадског волонтерског сервиса, недавно је спроведен кроз одржавање пет округлих столова у Новом Саду са циљем представљања модела сервиса и прикупљања сугестија од стране волонтера и организатора волонтирања – институција, удружења и установа које се баве различитим сегментима друштва.

“Идеја је била да чујемо организаторе волонтирања, али и волонтере, како им се чини волонтерски сервис, која су њихова искуства, шта би додали, шта искључили. Посебно који су стандарди за квалитетан рад ЛВС (локалног волонтерског сервиса). Хтели смо да конкретизујемо причу тиме што смо се и ограничили областима волонтирања и то на пет сектора: омладину, културу, здравство, спорт и заштиту животне средине“, објашњава Војислав Пркосовачки, координатор Новосадског волонтерског сервиса.

Након организације пет округлих столова са преко 100 учесника и преко 50 организација и институција који су учествовали у анализи модела овог сервиса у Новом Саду, идеја је да се резултати прикажу на Конференцији коју организујемо 8. децембра.

Планирано је да се током Конференције представе закључци са округлих столова, приручник о волонтерском менаџменту који треба да изађе из овог пројекта, али и да се представе партнери из ОПЕНС-а и Фондације „Нови Сад 2021“, локални волонтерски сервиси и канцеларије за младе из Србије, и представници других европских престоница, како би говорили о својим искуствима.

 

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.