Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Милан Ненадић milan nenadić

Објављено:

09/03/2021
Милан Ненадић (1947 – 2021): Људско друштво није за овакву природу, не знамо ми да поштујемо
09/03/2021

Нови Сад, али и књижевна сцена на читавом простору бивше Југославије изгубили су два велика имена – Милана Ненадића и његову супругу Илеану Урсу Ненадић, који су трагично настрадали. Обоје су били вишенаграђивани писци, иза којих су остала бројна дела поезије, преводи, есеји, књижевне критике, неодвојиви делови књижевне и културне баштине ових простора.

Преносимо кратак разговор, који смо са Миланом Ненадићем направили прошле године, када смо посетили његов дом у оквиру акције поделе поклона захвалности новосадским уметницима у пензији, због њиховог великог доприноса култури, али и због издржљивости који су показали током пандемије коронавируса, као суграђани који су најдуже били у карантину.

„Ево ја сам у својој каријери објавио близу 40 књига и свака је добила неку националну, значајну награду. Последња која ми је додељена је награда ‘Десанка Максимовић’ доле у Ваљеву, прва награда коју сам добио звала се Награда Требињских вечери, 1971. године, а прошле године, 2019. доделили су ми и Дучићеву“.

Како је проводио дане у карантину и да ли ће ситуација са пандемијом коронавируса опаметити човечанство, Ненадић је овако говорио:

„Мислим да су овакви ужаси небеске прилике, ја сам дошао до неког размишљања да људско друштво није за овакву природу, не знамо ми да поштујемо. А тешко ћемо се опаметити, кажу, док дођох до памети прођоше године. Мени је моја тетка увек говорила ‘Видећеш да се лакше уђе у године него у памет’. Ја сам дане у карантину проводио како сам могао, лежећи, читајући, ишао сам само по новине и назад. Враћао се неким старим књигама и ‘руглописима’, јер то док не буде укоричено то је све рукопис или ‘руглопис’. “

О тадашњој акцији, која је била повод наше посете, али и томе на каква размишљања нас је навела пандемија која нам је променила живот Милан је рекао:

„Треба поздравити овакве акције, међутим, мало је тих акција где би људи морали да се сете ближњих. Ако вас се нико не сети, нико вас не зове и нико вам не долази, онда и немате имена. Како је рекао један песник из Никшића Прође живот кроз трешње. То је за час. Дланом о длан.“

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.