Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/07/2019
Млади и европске вредности
12/07/2019

Пројекат Центра за производњу знања и вештина „Млади и европске вредности“, један од пројеката који се налазе у Апликационој књизи „Нови Сад 2021“, почиње са реализацијом уз подршку тима „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, а у сарадњи са Омладинским савезом удружења „Нови Сад омладинска престоница Европе – ОПЕНС“.

Први корак у реализацији пројекта је расписивање два конкурса.

Први конкурс позива менторе који желе да се укључе у програм „Европског менторства за младе креативце и активисте“ да кроз менторски рад са средњошколцима у области уметности и/или културног менаџмента, личног развоја и образовања раде на промоцији европских вредности на практичном примеру, али и да подстакну средњошколце на креирање сопствених пројектних идеја. Конкурсом је предвиђено ангажовање 5 ментора који ће радити на следећим темама:

1.Европске вредности у култури – 3 ментора/кe

2.Моја школа и европске вредности – 1 ментор/ка

3.Како ја живим европске вредности – 1 ментор/ка

Рок за пријаву заинтересованих ментора је 15. август. Више информација о пријави.

У оквиру другог конкурсног позива Центар за производњу знања и вештина у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Омладинским савезом удружења „Нови Сад омладинска престоница Европе – ОПЕНС“ позива заинтересоване средњошколце који имају између 16 и 18 година да постану део програма „Европско менторство за младе креативце и активисте“.

Млади ће кроз рад са менторима, упознавање вршњака и учење о европским вредностима добити прилику да буду препознати као млади креативни лидери који ће убудуће учествовати у културним пројектима у оквиру „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и активистичким пројектима Омладинског савеза удружења „Нови Сад омладинска престоница Европе – ОПЕНС“.

Пријаве за заинтересоване средњошколце отворене су до 15. септембра. Више информација.

Општи циљ пројекта „Млади и европске вредности“ је допринос развијању европских културних вредности у Новом Саду кроз улагање у капацитете организација и установа културе и у креативне потенцијале деце и младих. Циљне групе пројекта су млади средњошколског узраста из Новог сада и приградских насеља и припадници рањивих група.  Основна сврха пројекта је да се активним укључивањем деце и младих у процес припреме Новог Сада за годину титуле Европске престонице културе, унапреди активистички потенцијал деце и младих да би њихове генерације у будућности преузеле одговорност за развој културних вредности.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.