Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/03/2015
Млади научници из Дунавског региона гости Новог Сада
31/03/2015

Дунавски интернационални семинар

 

Организациони одбор за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, посебну пажњу посвећује образовним и партиципативним пројектима намењених младима. У претходном периоду је стога организован низ пројеката са циљем укључивања омладине у културне догађаје на територији Новог Сада, са посебним акцентом на међународну културну сарадњу. Овакве манифестације засигурно ће имати приоритет и убудуће, а представљаће и веома значајан део стратегије и апликације за спровођење програма Европске престонице културе.

Организатор семинара је Центар за истраживање Дунавског региона из Новог Сада који се бави организацијом семинара и других манифестације у области истраживања овог региона. Пројекат је реализован у сарадњи са Европском дунавском академијом (ЕДА), јавним институцијама и приватним предузећима, као и домаћим и страним партнерима из Дунавског региона.

У складу са наведеним, Одбор је одлучио да подржи одржавање Дунавског интернационалног семинара, који окупља 25 младих стручњака из области Дунавског региона са циљем неформалне едукације, умрежавања и сарадње младих у овој важној географској области. Учесници семинара су млади истраживачи, студенти мастерских и докторских студија, као и постдипломци из различитих земаља Дунавског региона. Овај пројекат је усмерен и на стицање нових знања из области Дунавских истраживања, али и суочавању са изазовима и проблемима младих у овој регији.

Дунавски интернационални семинар одржаће се у просторијама Културног центра Новог Сада у периоду од 1. до 4. априла 2015. године. Биће одржано пет предавања, две панел дискусије, предавања представника успешних компанија, организована посета музеју и обилазак града, а свечано ће бити затворен уз доделу сертификата учесницима у градским институцијама.

Усклађеност пројекта Дунавски интернационални семинар са пројектом Нови Сад 2021 се може увидети кроз различите сегменте. Дунавски интернационални семинар представља мултиетнички, мултикултурални и мултиконфесионални пројекат, чија је сврха упознавање учесника са регионалним карактеристикама из различитих области, између осталог и културе. Због своје специфичне геополитичке и географске позиције, Нови Сад представља идеалан избор за одржавање оваквог семинара. Имајући у виду историјске и културне карактеристике Новог Сада, јасно је да град представља интеркултуралну средину, а као такав се издваја и еволуира у центар Подунавског басена. Овакав развој ситуације има директан утицај на кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе. Промоција градских културних капацитета и садржаја прво у земљама региона, а затим и целе Европе, има утицај на успешност кампање и спровођење пројекта Нови Сад 2021. Ова студијска посета учесника из земаља Дунавског региона биће приликa да се прикажу сви културни капацитети Новог Сада, као и историјско наслеђа које град поседује, почев од споменика, па све до посета битним институцијама које су надлежне за развој града. У оквиру овог семинара биће организована презентацијa културне и креативне индустрије, чији развој доприноси да Нови Сад постане један од пионира у овој области у Подунавском басену.

Као што је већ наведено, ово је само један у низу пројеката намењених међународној и регионалној сарадњи младих у области културе, уметности и неформалног образовања који је организован у оквиру пројекта кандидатуре за Европску престоницу културе. У априлу претходне године је у организацији Одбора, а уз финансијску помоћ из европских фондова одржан семинар под називом „Омладинских активизам младих и интеркултурни дијалог“, који је окупио 30 младих културних делатника из целе Европе. Ово је и прилика да се подсетимо наведеног семинара, а видео материјал можете погледати овде.

Агенду семинара можете погледати овде.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.