Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

14/08/2019
Моба за школе: Одржана прва обука
14/08/2019

У оквиру пројекта „Моба за школе: Укључи се пронађи решење“, који се реализује у сарадњи са „OPENS 2019“  9, 10 и 11. августа одржана је обука за фацилитаторе у Културној станици Еђшег.

Обука је организована да би фацилитатори стекли потребна знања о партиципативној демократији и њеним механизмима, али и вештинама рада са различитим групама људи.

Кроз обуку, полазници су имали прилику да надограде своје професионалне компетенције специфичним знањима потребним за рад у пројектима партиципативног буџетирања.

Велики акценат је стављен на начине препознавања потребе омладине те су фацилитатори обучавани да пружају подршку младима у процесу препознавања тих потреба и процесу развијања идеја.

„Фацилитатори су едуковане особе које ће у програм „Укључи се, пронађи решење“ водити процес партиципативног буџетирања у средњим школама. Уз њихову подршку млади ће научити да препознају потребе заједнице и предложе решења кроз креативни приступ проблемима. Фацилитатори ће помоћи средњошколцима да развију своје идеје и на најбољи начин искористе прилику да директно утичу на промене у школи, као средини у којој проводе велики део дана“, објаснила је Милица Рашковић испред „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ приликом обраћања полазницима едукацијe.

Пројекат „Моба за школе“ део је Апликационе књиге пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Стратешки је опредељен ка трансформацији Новог Сада кроз укључивање суграђана, подстицање демократског одлучивања и развијању партиципативне демократије међу младима у циљу реализације активности од користи за заједницу.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.