Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

13/11/2018
Мобилност радника у култури: Музеј сувремене умјетности у Ријеци угостио кустоскињу из Новог Сада
13/11/2018

Фондација „Нови Сад 2021“ подржала је још једну новосадску кустоскињу да у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ посети Ријеку у циљу стручног усавршавања. Тијана Филипов испред Музеја савремене уметности Војводине од 5. до 14. октобра имала је прилику да види како функционише Музеј модерне и сувремене умјетности у Ријеци.

Циљеви ове стручне посете били су стицање нових контаката и умрежавање са колегама, као и уметницима и колегама сарадницима из Ријеке (Хрватска), упознавање са начином рада Музеја као и његовим редовним активностима, упознавање са савременим начинима изражавања визуелне уметности и културе, као и начинима организација едукативних садржаја и радионица, стицање нових искустава, упознавање са уметничком сценом Хрватске, али и планирање потенцијалних сарадњи између две институције.

Тијана Филипов током посете упознала се и са радом Фондације која води пројекат „Ријека 2020 – Европска пријестолница културе“.

Са колегама из Музеја у Ријеци остварени су и планови за будуће сарадње, те планови за довођење неких од актуелних уметника из Хрватске у Нови Сад, у оквиру Risk Change пројекта. По повратку у Нови Сад, пренета су искуства колегама у Музеју савремене уметности Војводине. Пре свега, скренута је пажња на савремене начине презентације како колекција, тако и привремених изложби, али и заступљеност интеракције са публиком, што је веома значајно како за привлачење већег броја редовних посетилаца, шире и стручне јавности, али и за стварање нове публике.

Циљеви пројекта „Изван зоне комфора“, у оквиру којег се ова размена реализује, су поспешивање мобилности, унапређење међународне културне сарадње и изградња институционалних и административних капацитета у установама културе на територији града Новог Сада и општина Сремски Карловци, Беочин и Ириг.

Ово је први конкурс који подстиче мобилност културних радника, а који се реализује у Новом Саду, и део је шире стратегије интернационализације културне сцене коју спроводи Фондација „Нови Сад 2021“.

Фондација „Нови Сад 2021“ у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ подржала је укупно 13 менаџера запослених у јавним културним установама и организацијама обезбеђивањем средстава за пројекте стручног усавршавања у иностранству.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.