Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

23/04/2017
Мода као сегмент креативних индустрија и уметности
23/04/2017

Интернационални фестивал моде и дизајна – Serbia Fashion Week – биће одржан од 24. до 29. априла у Новом Саду. Serbia Fashion Week представља највећи модни фестивал на нашим просторима који, како истичу организатори, бележи најекспанзивнији раст посетилаца и учесника у Европи. Априлско издање Националне недеље моде представиће дизајнере из 20 различитих држава света, али и бројне додатне програме који доприносе едукацији посетилаца о моди као уметности.
Serbia Fashion Week приредиће отварање Недеље моде какво до сада нисмо имали прилике да видимо у Србији! Главним шеталиштем новосадске Змај Јовине улице продефиловаће више од 250 манекена обучених у моделе 30 европских дизајнера. Спектакуларно отварање Serbia Fashion Week-а увеличаће и наступ Симфонијског оркестра „Нови Сад 2021”, наступ наше представнице на предстојећој Евровизији, Тијане Богићевић, као и величанствен наступ Драгољуба Ђуричића са бубњарима. Уз главни, ревијални програм који ће бити одржан у Конгресном центру Мастер Новосадског сајма, Serbia Fashion Week организује и едукативне конференције и семинаре, такмичење младих талената, као и Show Room.
Мода свакако представља сегмент креативних индустрија и уметности, а овакви догађаји доприносе подизању капацитета код домаћих дизајнера и радника у моди. Председник Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић изјавио је да је велика ствар када на једном догађају повежете толико европских држава, а пре свега ументика. Како је посебно нагласио, ово је још један начин на који се повезујемо са другим европским градовима, а посебно и са неким од Европских престоница културе које ће имати своје представнике на Serbia Fashion Week-у.
– Као што смо видели, Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ је премијерним програмом фестивалског дочека Нове године ДВЕ.НОВЕ, током децембра 2016. године утицала на повећање посете европских туриста за скоро 30% него предходне године у исто време, па верујемо да ће и овакви догађаји повећати посету Новом Саду и у другим терминима – истакао је Миленковић.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.