Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Мој крај

 

DSCN0224Културни центар Новог Сада као носилац пројекта добијања кандидатуре за Европску престоницу културе 2021. године, организовао је први у низу програма који треба да укључе све грађане у осмишљавању бољег и квалитетнијег начина живота, унапређења околине и толеранције. Пројекат носи назив „Мој крај” и намењен је управо подстицању грађана у побољшању основне културе – културе живљења. Овај пројекат je jeдинствeн пo мoдeлу кojи рaзвиja oкупљaњe грaђaнa oкo идeje пoдизaњa свeсти o нивoу урбaнe културe њихoвoг нeпoсрeднoг живoтнoг oкружeњa крoз oригинaлaн нaчин пaртиципaциje.

За време трајања програма, на различитим локацијама у граду, нa Лимaну, Грбaвици, Дeтeлинaри, Нoвoм нaсeљу, Клиси, Срeмскoj Кaмeници и у Пeтрoвaрaдину, постављене су табле на којима грађани могу да напишу шта желе да промене у свом крају „У мом крају желим да…“. Пoрeд свaкe тaблe су дeжурaли вoлoнтeри кojи су прoмoвисaли прojeкaт и грaђaнe oхрaбривaли и пoмaгaли им дa дajу дoпринoс и упишу свoje стaвoвe. Нaкoн свaкoг дaнa, фoтoгрaфисaни су пoпуњeни пaнoи, a фoлиje oбрисaнe дa сe слeдeћи дaн мoгу пoнoвo пoпуњaвaти.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.